Nume
Parola
Vizualizări: 3695
Ministerul Educației și partenerii săi, împreună cu Moș Crăciun, au redeschis grădinița renovată din satul Scumpia, raionul Fălești
Scumpia, Fălești, 26 Decembrie 2013 — Ministerul Educației și partenerii săi au redeschis, la 26 decembrie 2013, grădinița renovată din satul Scumpia, raionul Fălești, care nu a funcționat timp de 15 ani. Este cadoul pe care Moș Crăciun, ajutat de adulți, l-a adus copiilor din Scumpia în ajun de An nou.

Grădinița din satul Scumpia, Fălești, este cea de-a cincea instituție preșcolară, renovată și deschisă în cadrul proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”, implementat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

„A fost o muncă enormă și s-a lucrat serios pentru a redeschide această grădiniță. Iar acum urmează partea cea mai importantă – educația și dezvoltarea copiilor”, a afirmat Viceministrul Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei. „A avea parte de o grădiniță bună înseamnă deja un început bun în viață”, a menționat Viceministrul, în mesajul său adresat comunității din Scumpia.

„Grădinița este a doua casă a copilului”, a confirmat preotul bisericii din Scumpia, Alexandru Negură, iar Vicepreședintele raionului Fălești, Iraida Bînzari, a mărturisit că participă la acest eveniment cu emoție și bucurie.

Pentru renovarea grădiniței din Scumpia au fost investiți 574 800 de lei de la Ministerul Educației prin Proiectul „Parteneriat Global pentru Educație”, iar alți 422 170 de lei constituie contribuția comunității, administrației publice centrale și locale. Circa 156 000 de lei au fost investiți în cadrul aceluiași proiect pentru dotarea instituției cu mobilier, materiale didactice și teren de joc și sport.

„Educația timpurie a copilului este pentru UNICEF o prioritate”, a afirmat Larisa Vîrtosu, Coordonator Programe Educaţie şi Dezvoltare Timpurie, UNICEF. „Redeschiderea grădiniței din Scumpia este un exemplu elocvent al colaborării reușite dintre Ministerul Educației și partenerii săi – UNICEF și Banca Mondială, iar beneficiari sunt în primul rând copiii”, a spus Larisa Vîrtosu.

„Astăzi se împlinește un vis al copiilor și părinților din satul Scumpia și prin acest exemplu al grădiniței am arătat că orice lucru bun început trebuie dus la capăt”, a declarat primarul satului, Petru Friptuleac.

--
Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” a fost lansat de Ministerul Educației, în parteneriat cu UNICEF și Banca Mondială, și se axează pe:
• sporirea accesului la educație prin reabilitarea instituţiilor preşcolare şi dotarea lor cu mobilier, cărţi, materiale didactice şi jucării
• îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie pentru copiii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc sporit
• oferirea serviciilor de educație timpurie de calitate prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile preşcolare și implicarea activă a părinților în acest proces.

Contacte:
Ministerul Educaţiei
PROIECTUL „PARTENERIAT GLOBAL PENTRU EDUCAŢIE”
Telefon: +373 22 233897
Fax: +373 22 233 139