Nume
Parola
Vizualizări: 3877
A început Festivalul Internaţional CIVIC FEST, ediţia 1: 29-31 octombrie 2013
Chișinău, 29 Octombrie 2013 — Prima ediţie a Festivalului Internaţional CIVIC FEST reuneşte, pentru trei zile la Chişinău, la 29-31 octombrie 2013, oameni, proiecte şi parteneri din Republica Moldova şi Uniunea Europeană într-un dialog civic şi schimb de bune practici şi iniţiative inovatoare în beneficiul cetăţenilor.

Evenimentul care se desfăşoară cu genericul „Moldova pentru cetăţeni” aduce pe aceeaşi platformă proiecte ale societăţii civile din Moldova şi din străinătate care au câștigat recunoaștere internațională și pot servi drept modele de antreprenoriat și integrare socială, dezvoltare comunitară și incluziune socială, transformări socio-culturale și responsabilitate socială.

„Salutăm inaugurarea acestei platforme de dialog civic la Chişinău, pentru că doar dialogul şi eforturile comune ale tuturor instituțiilor statului şi ONG-urilor pot aduce cetăţenilor siguranţă şi bunăstare. Proiectele prezente la acest eveniment sunt o dovadă elocventă a acestei munci comune spre binele cetăţenilor: copii, femei, comunităţi”, afirmă Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Agenda Festivalului CIVIC FEST cuprinde trei zile tematice cu ateliere şi paneluri:

• Cultura și mass-media în Moldova – o nouă abordare;
• Justiția și transformările sociale – cum pot ONG-urile susține schimbările democratice și sociale din Moldova;
• Antreprenoriatul social – incluziune socială și dezvoltarea comunităților.

„Festivalul CIVIC FEST este organizat la scurt timp după Forumul Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, care a avut recent loc la Chişinău. Așa cum Moldova avansează tot mai mult pe calea integrării europene integrarea europeană este semnificativ pentru societatea civilă din Republica Moldova. Țara a înregistrat succese importante în parcursul său european, iar contribuţia organizaţiilor non-guvernamentale la aceste reuşite este substanţială”, afirmă Paola Albornoz, Șefa Adjunctă a Misiunii, Ambasada Suediei în Republica Moldova.

La această primă ediţie CIVIC FEST participă reprezentanți ai instituțiilor de stat, administraţiei publice centrale și locale, sectorului de afaceri, societății civile, comunității internaționale și diplomatice, experți independenți și mass-media.

„Noi am asistat, chiar de la început, Consiliul Naţional pentru Participare, care s-a dovedit a fi un mecanism eficient de asigurare a participării societăţii civile în procesul de elaborare şi monitorizare a politicilor publice în Moldova, afirmă Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre. Anume asemenea exemple novatoare – realizate în Moldova sau în ţările Uniunii Europene – se vor afla în centrul Festivalului CIVIC FEST”.

„Organizaţiile nonprofit joacă un rol major în societatea de azi, fie că vorbim de ţări membre sau nu ale Uniunii Europene. Dacă acestea şi-ar înceta activitatea chiar şi pentru o zi, probabil că ţările noastre ar intra în colaps. Şi pentru că problemele societăţii civile sunt similare in CEE, este foarte important să discutăm posibile soluţii împreună, să schimbăm idei şi să ne inspirăm din munca celor care au creat modele care funcţionează şi pot fi replicate şi în alte zone”, afirmă Doraja Eberle, Preşedinta Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE, organizaţie care a acordat Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013 pentru două ONG-uri din Republica Moldova.

Evenimentul CIVIC FEST este implementat de către Asociația Obștească Synergetica Eur/Est cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, şi cu sprijinul acordat de Fundaţia ERSTE, Austria.

Contacte:

Asociația Obștească „Synergetica Eur/Est”
str. Bucureşti, 68, Chişinău, MD-2012
Tel.: (+373 22) 24 02 74;
Mob.: (+373) 691 43 488
E-mail: office@civicfest.md
Web: www.civicfest.md