Nume
Parola
Vizualizări: 3157
Comisarul European Štefan Füle la Chișinău: Societatea civilă este inima Parteneriatului Estic
Chișinău, 4 Octombrie 2013 — „Rolul societății civile în promovarea ideii de integrare europeană în țările membre ale Parteneriatului Estic este unul fundamental. Fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societății civile este mai important decât 10 Comisari europeni, pentru că lucrează cu oamenii și sunt singurii care le pot explica direct cetățenilor ce înseamnă integrarea europeană și care sunt beneficiile acestui proces”, a declarat Comisarul European pentru Extindere și Politică Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, în deschiderea Forumului Societății Civile care și-a început astăzi lucrările la Chișinău.

„Fără membrii societății civile poate că nu am fi avut succesul și impactul pe care îl avem acum în Parteneriatul Estic. Aceasta este veriga care a constituit legătura dintre efortul autorităților și societate și forța motrice care a mișcat inițiativa Parteneriatului Estic înainte”, a declarat Štefan Füle.

Referindu-se la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie, Stefan Fule a spus că acesta va deveni un moment important pentru că pentru prima dată UE va încerca să pună în aplicare alte două mecanisme extrem de eficiente în relațiile cu țările din Est după extindere – Acordul de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb. „Va fi o posibilitate bună de a redefini relațiile cu vecinii estici”, a spus Füle la Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic „Împreună pentru un viitor european”.

„În plus, Summit-ul va deveni important în ceea ce privește pașii următori pentru diferențierea partenerilor estici. Fiecare dintre parteneri trebuie să decidă gradul de implicare și să-și identifice propriul vector european. Dar pe măsură ce se va avansa cu diferențierea statelor membre în UE, nu va exista nici o diferență de tratament pentru societatea civilă din aceste state. Și vă promit că, cu cât va fi mai presată va fi societatea civilă de către autorități, cu atât mai susținută va fi de UE”, a spus Comisarul Füle, cu referire în special la situația din Armenia și Belarus.

Comisarul European pentru Extindere a mai atras atenția și asupra faptului că etapa post-Vilnius va fi una și mai importantă decât pregătirile pentru summit. „Va fi o provocare în egală măsură pentru autorități și societatea civilă de a lucra asupra îmbunătățirii calității relațiilor cu UE și realizarea reformelor asumate de țările partenere. Este nevoie de o implicare mai mare a societății civile în comunicarea cu poporul, cu masele, pentru a prezenta tabloul complet al asistenței europene oferite țărilor din Parteneriatului Estic. Nu doar site-ul Comisiei Europene și a Delegației UE trebuie să fie sursă de informație despre cum sunt cheltuite fondurile oferite. Acest lucru îl poate face și societatea civilă – este singura modalitate prin care putea continua să luați pulsul societății și să ne oferiți și informații reale despre impactul pe care îl au proiectele noastre în rândul populației”, a mai spus Comisarul Štefan Füle.

Oficialul european a mai menționat că semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina și inițierea Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova și Georgia va însemna schimbarea regulilor de joc în relațiile cu aceste țări. Iar semnalele pozitive pe realizarea angajamentelor pentru ridicarea vizelor ar putea aduce Republicii Moldova „rezultate concrete în anul 2014”.

Vorbind la Forum, Štefan Füle a folosit ocazia pentru a lăuda, din nou, vinurile moldovenești și a critica poziția Rusiei care a interzis importurile de vinuri din Republica Moldova. „Faptul că mă simt foarte bine astăzi, după ce aseară am consumat vin moldovenesc este un semn sigur pentru Rogozin că vinurile de aici sunt de foarte bună calitate”, a spus Štefan Füle la Forumul „Împreună pentru un viitor european”.

Cea de-a cincea ediție a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic este organizată cu suportul oferit de Comisia Europeană/Serviciul European de Acțiune Externă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei, Guvernul Suediei, Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Transparency International Moldova și Fundația Est-Europeană.