Nume
Parola
Vizualizări: 3260
Rolul domeniului TIC în sporirea competitivităţii businessului – temă de discuţie între MTIC şi sectorul privat
Chişinău, 5 Aprilie 2013 — În ajunul Summit-ului ICT 2013, care va avea loc la Chişinău, în perioada 16-17 aprilie, la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor se discută despre posibilităţile de îmbunătăţire a dialogului dintre stat şi sectorul privat şi cum domeniul TIC poate contribui la dezvoltarea unui business competitiv în Moldova. Masa rotundă a fost organizată de portalul informaţional noi.md şi ziarul “Kişinevskii obozrevateli” .
La dezbateri au participat viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor , Dona Şcola, şi reprezentanţi ai companiilor, care activează în acest sector. Participanţii la discuţii au fost unanimi în ideea că aplicarea tehnologiei informaţiei în diferite sfere de afaceri are un rol determinant în sporirea competitivităţii întreprinderilor. Atât doar că nu toţi antreprenorii conştientizează că investiţiile făcute în IT se recuperează înzecit. Cum pot fi convinşi oamenii de afaceri să utilizeze pe scară largă tehnologiile ? Este întrebarea la care participanţii la discuţii au încercat să găsească un răspuns.
Viceministrul TIC, Dona Şcola susţine că nivelul de dezvoltare a companiilor IT şi calitatea serviciilor oferite de acestea sunt apreciate nu doar în Moldova, dar şi peste hotare. Este însă foarte importantă implicarea specialiştilor din domeniul IT, dar şi din alte sectoare, în promovarea soluţiilor IT.
Preşedintele Asociaţiei Companiilor Private din domeniul TIC ,Veaceslav Cunev, a menţionat că oamenii de afaceri trebuie singuri să dorească să implementeze soluţiile TIC, convingându-se de efectul acestora. Tehnologia informaţiei este o posibilitate reală de a spori competitivitatea întreprinderilor.
Directorul operaţional al companiei „Endava Moldova”, Nicolae Godeac, a subliniat că 90% din produsele IT elaborate în Moldova sunt destinate pentru export, motivul principal este nepregătirea întreprinderilor autohtone de a investi în IT. Potrivit lui , trebuie să fim competitivi nu doar după preţ, ci şi după calitate.
Un alt subiect al dezbaterilor a ţinut de eficienţa dialogului dintre stat şi sectorul privat din domeniu. Reprezentanţii companiilor TIC sunt de părere că aici există încă multe lacune, dar se observă şi tendinţe pozitive.
Analizând rolul instituţiilor statului în crearea condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea sectorului, viceministrul TIC, a vorbit despre două documente strategice, elaborate şi promovate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor: Strategia Moldova Digitală 2020 şi Strategia de Competitivitate a sectorului TIC. Impactul acestor documente depinde în mare măsură de modul de transpunere a acestora în viaţă, a accentuat Dona Şcola. Strategia Moldova Digitală 2020 va în premieră prezentată la ICT Summit 2013. Reuniunea , în opinia participanţilor la discuţii, reprezintă un teren propice pentru un dialog eficient între business şi stat, între companii şi pentru schimb de opinii .