Nume
Parola
Vizualizări: 4478
Veaceslav Berbeca: Realizări și oportunități de cooperare între ONU și Republica Moldova
12 Februarie 2013 — IDIS „Viitorul” prezintă o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă, semnată de expertul Veaceslav Berbeca, cu genericul „Realizări și oportunități de cooperare între ONU și Republica Moldova”.

Cooperarea cu Națiunile Unite constituie un element fundamental al politicii externe a R. Moldova, iar administrația de la Chișinău trebuie să demonstreze voință și capacitate de a promova reformele interne susținute prin asistența financiară a Agențiilor și programelor ONU, fapt care ar contribui asupra creșterii imaginii și vizibilității statului pe arena internațională. De asemenea, este necesar ca Republica Moldova să fie mai activă pe anumite segmente, cum ar fi, de exemplu, participarea în misiunile ONU de menținere a păcii, pentru a demonstra că nu este un consumator, ci și un furnizor de securitate, consideră autorul.

Implicațiile participării în cadrul ONU au un rol important pentru Chișinău deoarece oferă posibilitatea de a consolida imaginea şi prestigiul Republicii Moldova pe arena internațională, cum ar fi participarea în operațiunile ONU de menținere a păcii, de a promova interesele naţionale prin misiunile ţării noastre acreditate pe lângă ONU sau prin prezența în organele elective ale Națiunilor Unite. Totodată, trebuie de menționat și importanța asistenței oferite de către Agențiile Națiunilor Unite pentru soluționarea problemelor de dezvoltare cu care se confruntă țara noastră. Activitatea agențiilor și programelor ONU vizează acțiuni de susținere a promovării reformelor democratice, dezvoltării umane și incluziunii sociale sau de sprijinire a autorităților centrale și locale de gestionare durabilă a mediului.

Mai multe detalii pot fi găsite în cea de-a 63-a ediţie a Buletinului de politică externă:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4110&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Realizari-i-oportunitati-de-cooperare-intre-ONU-i-Republica-Moldova

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.