Nume
Parola
Vizualizări: 5662
Aproximativ 80-90% din cancerele umane se datoresc acţiunii factorilor de mediu extern şi modului de viaţă
Chisinau, 4 Februarie 2013 — La 4 februarie, tradiţional, este marcată Ziua Mondială de profilaxie a cancerului. Sloganul activităţilor de combatere a maladiei în acest an este „Prevenirea cancerului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer” cu scopul de a atrage atenţia opiniei publice asupra acestei grave probleme de sănătate ca una din principalele cauze de deces în lume şi necesitatea de a creşte gradul de conştientizare, educare şi luptă pentru schimbare.

Cancerul este caracterizat prin creşterea necontrolată a numărului de celule în organism. Medicina contemporană cunoaşte peste 100 tipuri de cancer, cele mai frecvente forme fiind cancerul de sân, colorectal şi pulmonar. Potrivit specialiştilor, riscul de a dezvolta cancer creşte pe măsura înaintării în vârstă, fumatului, expunerii prelungite şi fără protecţie la soare, radiaţiilor ionizante, consumului de alcool, alimentaţiei insuficiente, lipsei activităţii fizice, supraponderabilităţii, precum şi istoricului familial de cancer. Şi dacă cel din urmă nu poate fi evitat, mulţi dintre ceilalţi factori pot fi evitaţi prin schimbarea comportamentului şi modului de viaţă a fiecărei persoane în parte. Actualmente, se admite că, aproximativ 80-90% dintre cancerele umane se datoresc acţiunii factorilor de mediu extern şi modului de viaţă.

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin cancer, specialiştii recomandă evitarea fumatului şi expunerea la fumatul pasiv, ca unul dintre principalele cauze în modificarea celulelor normale în celule canceroase. Există devezi ştiinţifice că fumul de tutun conţine peste 7000 substanţe chimice, 69 dintre care sunt cancerigene.

rotejarea de expunerea involuntară şi dăunătoare la fumul de tutun secundar, interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi la locul de muncă sunt considerate măsură eficiente de îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor şi asigurarea unui control al riscurilor pentru sănătate în mediul în care se fumează.

Potrivit statisticilor, în anul 2011, în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă – 8080 bolnavi primari (în 2010 – 7852; în 2009 - 8043 bolnavi primari). Populaţia Republicii Moldova este puţin sensibilizată în privinţa pericolelor tutunului, consecinţelor asupra sănătăţii şi măsurilor de protejare. Informarea şi educarea populaţiei în privinţa aspectelor de sănătate, sociale şi economice, legate de consumul de tutun este unul din obiectivele principale şi ale actualului Program naţional de control al tutunului (2012-2016), de la aprobarea căruia, la mijlocul lunii februarie curent, se împlineşte un an de zile.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:
Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate