Nume
Parola
Vizualizări: 2049
Autoritățile locale cer respect și vor descentralizare și autonomie locală reală!
Chișinău, 31 Ianuarie 2013 — În cadrul Ședinței Extraordinare a Consiliului de Administrare al CALM din 30 ianuarie 2012 a fost votată decizia de a desfășura vineri, 1 februarie 2013, în Piața Marii Adunări Naționale în fața clădirii Guvernului, începând cu ora 11.00 un marș pașnic de solidaritate în susținerea Descentralizării și Autonomiei Locale Reale, cu ocazia Zilei Profesionale a Autonomiei Locale și Lucrătorului din cadrul APL.

Reprezentanții APL sunt nesatisfăcuți de ritmul lent și tărăgănarea reformelor în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale, precum și de condițiile extrem de dificile în care activează datorită cadrului legal confuz, subfinanțării cronice, presiunilor de ordin politic, administrativ, financiar etc. De asemenea, aleșii locali sunt indignați de campaniile de defăimare și atitudinea disprețuitoare și discriminatorie din partea diverselor instituții centrale și reprezentanților săi, în pofida faptului că ei sunt unica categorie de persoane din Republica Moldova alese prin vot direct și care se bucură de cea mai înaltă încredere în stat alături de biserică din partea populației. Iar în calitate de ultimă picătură în șirul acțiunilor și atitudinilor discriminatorii față de aleșii locali, a constituit situația nefirească și confuză creată în domeniul remunerației muncii a conducătorilor autorităților locale, salariile cărora la momentul actual sunt considerabil mai mici decât cele ale demnitarilor de stat și chiar a subalternilor săi și nu acoperă nici pe departe minimul de existență și cerințele elementare față de conducătorii comunităților locale și persoanelor cu demnitate publică.

Totodată, atragem atenția asupra faptului că, pornind de la caracterul apolitic și reprezentativ al CALM, mitingul de solidaritate și protest va fi o acțiune strict profesională al reprezentanților APL, va fi orientată în exclusivitate spre atenționarea opiniei publice și a factorilor decizionali din Republica Moldova, asupra situației grave existente în domeniul APL, necesității impulsionării procesului de descentralizare și a unor acțiuni concrete în domeniul consolidării autonomiei locale, necesității revizuirii și consolidării statutului actual al reprezentanților persoanelor cu funcții de demnitate publică din cadrul APL.

În același timp, CALM face apel către toate formațiunile politice să se abțină de la participarea la acest eveniment și de la orice acțiuni care ar putea periclita caracterul strict profesional și apolitic al acțiunii date.

Serviciul de relații publice și comunicare al CALM

Pentru informații suplimentare rugăm să ne contactați la tel. 022 22-35-09, Tel/Fax. 022 22-35-29, 022 21-32-35, sau la adresa electronică info@calm.md, www.calm.md.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă