Nume
Parola
Vizualizări: 4233
Expert IDIS: despre reuşitele remodelării economiei naționale
9 Ianuarie 2013 — Actualul model de funcționare a economiei Republicii Moldova este bazat pe consum, care în proporții mari este finanțat din remiteri. Această paradigmă reprezintă o provocare, în pofida faptului că permite ţării să se dezvolte fără a implica eforturi sporite pentru menţinere ei, consideră expertul IDIS „Viitorul”, Alexandru Fala. Concluziile sunt prezentate în noua ediţie a Buletinului de Politică Externă cu genericul „Reuşitele remodelării economiei naționale”.

Autorul consideră că odată cu absorbţia migranţilor de către ţările gazdă şi reuniunea peste hotare cu familiile lor, va fi improbabil de menținut un aflux masiv de remiteri pe termen lung.

“În aceste condiții se impune schimbarea modelului de funcţionare a economiei naţionale. După criza din 2009 una din sarcinile de bază pentru asigurarea dezvoltării calitative a Republicii Moldova a devenit ”remodelarea” economiei naționale. În rezultatul procesului de transformare economică a ţării, "motoarele" creșterii trebuie să devină investiţiile şi exportul”, recomandă autorul. Această viziune este expusă în principalele documente de politici: programul de activitate a Guvernului pentru 2011-2014 "Libertate, Democrație, Bunăstare" și Strategia Națională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020 "Moldova 2020".

De asemenea, ameliorarea mediului de afaceri rămâne o preocupare vitală pentru Republica Moldova – calitatea sporită a acestuia fiind condiția primordială pentru fortificarea unui model de creștere bazat pe exporturi și investiții.

În cazul Republicii Moldova inițierea și dezvoltarea afacerilor din sectorul productiv, nu poate să se realizeze fără orientarea spre piețele de peste hotarele țării. Republica Moldova este un stat mic, cu o piață ce are un potențial redus, condiții în care este greu de realizat economii de scară – această circumstanță impune agenții economici care doresc afaceri mari să se orienteze spre piețe externe. Pe de altă parte, în mod cert, procesele de producție la firmele din ţară nu pot fi realizate fără importuri. Pentru mediul de afaceri autohton, aceste condiții fac deosebit de importante 2 aspecte: existența și calitatea infrastructurii de transport și ușurința realizării tranzacțiilor trans-frontaliere. În aceste condiții Guvernul Republicii Moldova trebuie să orienteze eforturi considerabile spre reabilitarea și extinderea infrastructurii de transport și asigurarea unui proces real de reformare a Serviciului Vamal, explică Alexandru Fala.

Mai multe detalii pot fi găsite în cea de-a 55-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4076&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Reusitele-remodelarii-economiei-nationale

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.