Nume
Parola
Vizualizări: 4897
Incompatibilităţi ale sistemelor de dezvoltare regională pe cele două maluri ale Nistrului
12 Decembrie 2012 — Dezvoltarea regională a fost un alt subiect de discuţii în al Mese Rotunde în contextul eforturilor de apropiere dintre Moldova şi Transnistria. Activităţile au loc în cadrul proiectului Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană, de această dată fiind desfăşurată în localitatea Costeşti, Ialoveni.

Motivul reuniunii a fost de a pune în discuţie subiectul dezvoltării regionale ca un proiect comun care să contribuie la apropierea celor două maluri ale Nistrului prin cooperarea dintre diferite localităţi ale celor două regiuni.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Centru, în frunte cu Directorul Agenţiei, Tudor Meşină, s-au aflat în dialog cu experţii Şcolii de Cercetări Politice din Tiraspol, conduse de Anatolie Dirun, reprezentant al Sovietului Suprem al Transnistriei.

Un obiectiv important al mesei rotunde a fost de a explica cercetătorilor din Transnistria principiile şi obiectivele dezvoltării regionale din Republica Moldova. Potrivit raportului prezentat de Anatolie Dirun, în Transnistria, dezvoltarea regională este concepută ca o activitate centralizată în care întregul proces este gestionat de administraţia de la Tiraspol.

Autorul a menţionat faptul că experţii ruşi în dezvoltare au elaborat recent un plan de dezvoltare pentru Transnistria dar felul în care acest plan va fi pus în aplicare este pus sub semnul îndoielii.

În opinia vorbitorilor din partea Moldovei, Svetlana Rogov, şefă a Departamentului Relaţii Internaţionale şi Atragerea Investiţiilor a Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale are deocamdată o altă abordare a subiectului, fapt care nu permite compatibilizarea sistemelor.

În acelaşi timp, această compatibilitate urmează să se producă în cazul în care partea Transnistreană va accepta următoarele principii:
- Dezvoltarea regională stimulează colaborarea intercomunală, crearea unor servicii şi utilităţi publice la o scară mai mare, la nivel intercomunal, raional sau interraional.
- Strategiile de dezvoltare regională trebuie să se bazeze pe specificul local şi pe crearea unor poli de dezvoltare.
- Structurile asemănătoare Agenţiilor de Dezvoltare Regională reprezintă principala forţă motrică în dezvoltarea regiunilor prin atragerea de mijloace nebugetare pentru implementarea strategiilor, programelor şi proiectelor de dezvoltare regională, acordarea suportului informaţional, metodologic şi consultativ consiliului regional şi autorităţilor administraţiei publice locale.
- Regiunile de dezvoltare trebuie să fie suficient de mari pentru a planifica dezvoltarea regională şi locală, cu impact real asupra dezvoltării naţionale, dar suficient de mici pentru a facilita dezvoltarea şi luarea de decizii consensuale de către părţile interesate.
În rezultatul discuţiilor, experţii Şcolii de Cercetări Politice din Tiraspol s-au arătat interesaţi de viziunile propuse de experţii moldoveni, convenindu-se o continuare a dialogului în anul 2013.

Proiectul este implementat de IDIS „Viitorul” şi Common House şi susţinut financiar de National Endowment for Democracy (NED). Proiectul are drept scop pregătirea profesională a experţilor în politici publice, în parteneriat cu actorii locali, civili şi politici.

Pentru detalii contactaţi Diana Lungu, coordonator relaţii publice la numărul de telefon 0 22 221844 sau la adresa de e-mail diana.lungu@viitorul.org .