Nume
Parola
Vizualizări: 4049
Expert IDIS: Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei
13 Noiembrie 2012 — IDIS “Viitorul” a lansat o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă. În lucrarea “Neutralitatea şi suveranitatea Moldovei în vizorul Rusiei”, autorul Leonid Litra analizează semnalele Federaţiei Ruse cu privire la neutralitatea Republicii Moldova.

Autorul consideră că declarațiile oficialilor ruși și presiunile care au fost făcute asupra Republicii Moldova indică clar că pentru Rusia, nu doar NATO este o problemă, dar și Uniunea Europeană. Semnalele date de Moscova au drept scop evidenţierea faptului că integrarea europeană a Chișinăului este incompatibilă cu neutralitatea permamentă.

“Mai mult ca atît, Moscova consideră că aderarea Moldovei la UE va reduce gradul de suveranitate a Chișinăului și va crea probleme în soluționarea conflictului transnistrean, fără ca să se îngrijoreze prea mult asupra faptului că însăși prezența militară rusă pe teritoriul Moldovei este cea care împiedică Republica Moldova să devină cu adevărat neutră. Toate aceste eforturi se fac pentru a forța Chișinăul de a renunța la cursul de integrare europeană și de a se apropia de proiectele integraționiste promovate sub tutela Rusiei”, explică Leonid Litra.

De celaltă parte, Republica Moldova trebuie să se asigure că poate rezista la presiunile Rusiei cel puțin până la semnarea Acordului de Asociere, mai ales că atenţia Rusiei este direcționată către Ucraina în acest moment. Până atunci, clasa politică din Moldova este obligată să trateze aceste presiuni rațional și fără emoții, altfel riscă să se angajeze în procese care vor dăuna stabilității interne și procesului de integrare europeană.

Mai multe recomandări pot fi găsite în cea de-a 49-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4034&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Neutralitatea-si-suveranitatea-Moldovei-in-vizorul-Rusiei