Nume
Parola
Vizualizări: 2790
Un elev din Moldova a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie din Washington, SUA
Chisinau, 7 August 2012 — Medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie de la Washington i-a revenit lui Serafim Buiucli, elev în clasa a XI-a, LT “N.M. Spătaru” din Chişinău. El a obţinut 73.51 de puncte din totalul de 100.

La olimpiadă au participat 284 elevi din 72 de ţări ale lumii. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de patru membri: Buiucli Serafim, clasa a XI-a, LT “N.M. Spătaru” Chişinău, Luchianiuc Dan, clasa a XI-a, LT “M. Eminescu”, Bălţi, Munteanu Laura-Iuliana, clasa a XI-a, LT“ Prometeu Prim”, Chişinău şi Gîrlă Adriana, clasa a XII-a, LT “M. Eminescu”, Bălţi.

Elevii au concurat în două tururi, şi anume, Turul experimental care a durat 5 ore astronomice şi a inclus două probleme şi Turul teoretic care a inclus opt probleme din diferite domenii ale chimiei (chimie anorganică, chimie fizică, chimie analitică, chimie organică şi bioanorganică şi chimie cuantică).

Olimpicii au fost pregătiţi pentru participarea la olimpiadă atât de către profesorii din licee, cît şi de către echipa de profesori de la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, Universitatea de Stat din Moldova.

În luna aprilie curent, Serafim Buiucli a obţinut şi medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie „D.Mendeleev”, care s-a desfăşurat în oraşul Astana din Kazahstan.