Nume
Parola
Vizualizări: 2851
Date preliminare cu referire la Admiterea 2012 - învăţămînt superior
Chişinău, 31 Iulie 2012 — Pînă astăzi, 31 iulie, ora 10.00, au fost depuse 26 880 cereri în instituţiile de învăţămînt superior, ciclul I şi II.
La ciclul I – licenţă au fost depuse 20.880 cereri. Dintre acestea, în instituţiile de stat – 18 284 de cereri (13952 de cereri la locurile bugetare - zi; 4284 de cereri la învăţămînt cu frecvenţa redusă). În instituţiile private au fost depuse 2644 de cereri, inclusiv 612 de cereri la frecvenţa redusă .
Cele mai multe cereri, în instituţiile de stat, faţă de numărul de locuri oferite au fost înregistrate la USMF Testemiţanu, ASEM, Academia St. Cel Mare, UTM, USM, USEFS, USTiraspol, AM Al. Cel Bun.
Cele mai multe cereri, în instituţiile private, faţă de numărul de locuri oferite au fost înregistrate la ULIM, USEM, UCCM, ATIC.
Planul de înmatriculare, la ciclul I licenţă, constituie 6745 de locuri cu finanţare bugetară şi 13 920 de locuri prin contract cu achitarea taxei de studii).
La ciclul II, masterat, au fost înregistrate 6010 cereri. Dintre acestea: în instituţiile de stat au fost depuse 5510 cereri ( 4784 de cereri la studii cu finanţare bugetara şi 726 de cereri la studii cu finanţare prin contract).
Cele mai multe cereri, în instituţii de stat, faţă de numărul de locuri oferite au fost înregistrate la Academia St. Cel Mare; UTM; ASEM, USM.
Cele mai multe cereri, în instituţii private, faţă de numărul de locuri oferite au fost înregistrate la ULIM; Un. Perspectiva; UCCM, USEM.
Planul de înmatriculare, la ciclul II masterat constituie 3410 de locuri cu finanţare bugetară şi 4555 de locuri prin contract cu achitarea taxei de studii).
În ansamblu, cel mai mare număr de cereri la numărul de înmatriculări oferite sînt înregistrate la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţeanu”, Academia ”Ştefan cel Mare”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Academia Militară „Al. Cel Bun”, Universitatea de Stat din Tiraspol etc..
Cele mai solicitate specialităţi (la 1 loc buget) rămîn a fi :
1. specialităţile economice în medie 8 la ASEM, 6 la USM
2. dreptul 3 (Academia St. Cel Mare); 32 la USM; 25 la ASEM
3. medicina 8 (stomatologie)
4. arhitectura, designul interior 7 la UTM
5. relaţiile internaţionale 8 la USM
6. tehnologiile informaţionale 8 la UTM
7. Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice 6 la UTM
8. Jurnalism 11 la USM
9. Administraţie publică 7 la USM
10. Turism 11 la ASEM.
La universităţile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri oferite au fost depuse la Universitatea Pedagogică de Stat ”I.Creangă”, Universitatea de Stat ”A.Russo” din Bălţi, US Tiraspol, US ”B.P.Haşdeu” din Cahul, şi alte universităţi. Cele mai solicitate specialităţi aici rămîn a fi: pedagogie preşcolară; pedagogia învăţămîntului primar; psihopedagogia; pedagogia socială; limbi moderne; limbi si literaturi etc.
Reamintim că rezultatele admiterii pentru ciclul I vor fi anunţate pînă la 03 august 2012. Depunerea actelor pentru turul II la locurile neacoperite se va desfasura in perioada 4-8 august, 2012. Pentru ciclul II, rezultatele probelor vor fi anunţate pe data de 05 august 2012 şi listele candidaţilor înmatriculaţi vor fi afişate pînă la 07 august 2012.