Nume
Parola
Vizualizări: 2460
Odihna de vară a copiilor, discutată în cadrul Colegiului Ministerului Educaţiei
Chişinău, 6 Iulie 2012 — În această vară activează 80 de tabere staţionare, cu un contingent de circa 89638 mii copii şi 49 de tabere cu sejur de zi, cu un contingent de 16535 mii copii.
Datele au fost prezentate de către directorul direcţiei Învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general, Valentin Crudu. Dumnealui a mai informat că din cele 80 de tabere funcționează cu statut: bugetar-52, sindicale-6, particulare-14 şi 8 tabere ce aparţin unor confesiuni religioase.
4200 cadre didactice asigură, în acest an, buna desfăşurare a odihnei de vară a copiilor. Din aceştia: circa 1000 sînt studenţi ai facultăţilor pedagogice din cadrul universităţilor şi colegiilor pedagogice, 50 - studenţi ai colegiului de muzică „Ştefan Neaga”, Chişinău, 48 - studenţi ai universităţii de educaţie fizică şi sport, 60- studenţi de la colegiile şi universitatea de medicină.
Costul maxim al unui bilet în taberele de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor s-a calculat în funcţie de durata schimbului, reieşind din costul orientativ al unei zile în taberele de odihnă. Astfel, în taberele cu sejur de zi costul maxim al unui bilet este de 89,17 lei, iar în taberele staționare de odihnă şi întremare a sănătăţii - 133,33 lei.
Pentru organizarea odihnei de vară APL a alocat circa 82,3 mln. lei cu 2,3 mln. lei mai mult decît în 2011 .
În acest sezon estival, 80 de copii au mers în tabere de odihnă din Elveţia şi alţi 30 de copii au mers în tabere de odihnă din Italia, pentru tratament medical şi reabilitare.

De asemenea, în baza Protocolului de colaborare între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România şi Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, 360 copii din şcolile de pe malul drept al Nistrului şi 90 de copii din raioanele de est și or. Bender se vor odihni la Sulina, jud. Tulcea, România.
În acelaşi timp, Ministerul Educației asigură 100 de bilete de odihnă pentru elevii din România, în tabere de odihnă din Republica Moldova. În baza propunerii grupurilor de lucru privind negocierile cu partea transnistreană, cîte 100 copii, de ambele maluri ale Nistrului, s-au odihnit, pe principii de paritate, în taberele de odihnă din țară. Totodată, 10 elevi din Moldova participă în Școala Științifică de Vară în Georgia.