Nume
Parola
Vizualizări: 2079
Şedinţa Colegiului Ministerului Educaţiei
Chişinău, 29 Mai 2012 — În cadrul sedinţei de joi,24 mai curent, Direcţia Generală învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general din cadrul Ministerului Educaţiei, a prezentat Regulamentele de organizare şi funcţionare a claselor cu profil Arte (teatru, arte plastice)din instituţiile de învăţământ preuniversitar

Valentin Crudu, director, Direcţia Generală învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general, a informat membrii colegiului că actul normativ vine să reglementeze activitatea claselor cu profil Arte (teatru, arte plastice) din instituţiile de învăţămînt preuniversitar.

Regulamentele includ prevederi menite să faciliteze organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional în clasele cu profil Arte (teatru, arte plastice), precum ar fi: instituirea unui sistem de management al claselor cu profil artistic şi al cadrului legal, principiile şi obiectivele de activitate ale claselor cu profil, cerinţe vis-a-vis de baza tehnico-materială necesară claselor cu profil Arte (teatru, arte plastice), delimitarea atribuţiilor funcționale ale echipei manageriale (directorul adjunct şi directorul artistic, şefii secţiilor de profil) şi ale cadrelor didactice. În acest moment, în Republica Moldova activează 120 clase cu profil Arte la treptele de învăţămînt gimnaziu şi liceu în 15 instituţii preuniversitare.

În cadrul şedinţei de joi, au fost prezentate rezultatele olimpiadelor republicane. Astfel, în perioada martie – mai curent, s-au desfăşurat olimpiadele republicane la 17 discipline de studii. În cadrul acestora au participat peste 2600 de elevi ai claselor a VII-a - a XII-a din toate raioanele republicii, inclusiv din localităţile din stînga Nistrului. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de către echipele olimpice din Chişinău, Bălţi şi UTA Găgăuzia, iar cele mai modeste rezultate au fost înregistrate de echipele din Basarabeasca, Leova, Dubăsari.
Membrii colegiului au examinat şi aprobat modificările la ” Regulamentul privind organizarea și desfășurarea admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova”.
Nadejda Velişco, şefa Direcţiei Învăţămînt Superior, a informat că, în conformitate cu noile prevederi, admiterea în învăţămîntul superior de stat şi privat se va efectua în baza metodologiilor proprii de concurs stabilite de fiecare universitate, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prezentului regulament. Metodologia de concurs va fi stabilită prin decizia Senatului instituţiei de învăţământ superior. De asemenea, instituţiile de învăţămînt superior au obligaţia să restituie, în cel mult 48 de ore de la depunerea cererii şi necondiţionat, fără perceperea unor taxe, actele candidaţilor, care nu au fost înmatriculaţi sau ale celor care renunţă la locul obţinut prin admitere, după afişarea rezultatelor finale. Totodată, un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget o singură dată, pentru fiecare din cele 2 cicluri de studii universitare.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre termenele de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în învățămîntul superior. Candidaţii vor depune cererile de participare la concursul de admitere în perioada 16 – 31 iulie 2012; rezultatele admiterii vor fi anunţate pînă la 3 august 2012. Concursul repetat pentru locurile neacoperite, se va desfăşura în perioada 04 – 08 august 2012, iar rezultatele concursului repetat vor fi anunţate pînă la 10 august , 2012.

În anul curent, potrivit practicii anilor trecuţi, se menţine cota de 15 la sută din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru anumite categorii defavorizate de candidaţi, inclusiv: copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor, cu statut de copil orfan; copiii invalizi de gradele I şi II; copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale; copiii ai căror ambii părinţi sînt invalizi; absolvenţii şcolilor din localităţile de est ale republicii şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţămînt aprobate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova etc.

În categoria candidaţilor care beneficiază de prioritate la înmatriculare la specialităţile domeniului Ştiinţe ale educaţiei sînt incluşi copii din familii de pedagogi (ambii părinţi pedagogi sau unul, în cazul candidaţilor din familii monoparentale).