Nume
Parola
Vizualizări: 1906
Consultările experţilor în domeniul educaţiei, de pe cele două maluri ale Nistrului, au fost reluate
Chişinău, 23 Mai 2012 — Agenda şedinţei grupurilor de experţi în domeniul educaţiei care a avut loc la 22 mai curent, a fost una complexă. Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, conducătorul grupului de lucru din partea Republicii Moldova, a informat că în cadru consultărilor s-a ajuns la un consens pe marginea tuturor punctelor înscrise în agenda de lucru a şedinţei.

A fost agreată organizarea pe principii de reciprocitate a odihnei copiilor în tabere de vară, câte 100 de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului. Biletele de odihnă vor fi acordate din contul bugetului de stat. De ele vor beneficia copiii din familiile vulnerabile, din şcoli internat şi cei care obţinut premii la olimpiadele şcolare, la diferite concursuri naţionale şi internaţionale.

Membrii grupurilor de lucru au discutat, de asemenea, despre posibilitatea antrenării copiilor de la şcolile din stînga Nistrului atât la olimpiadele organizate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, cât şi la olimpiadele internaţionale. Reprezentanţilor Tiraspolului le-a fost transmis “Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadelor şcolare la disciplinele de studiu”. În cadrul următoarei şedinţe, va fi stabilit modul de participare a elevilor la olimpiadele republicane, organizate de Ministerul Educaţiei, dar şi la olimpiadele internaţionale.

Reprezentanţii Tiraspolului au solicitat să fie organizate, pentru profesorii din stînga Nistrului, cursuri de formare profesională privind incluziunea şcolară, dezinstituţionalizarea copiilor din instituţiile rezidenţiale. Reprezentanţii Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova au propus antrenarea cadrelor didactice din regiunea transnistreană atât la cursurile solicitate, cât şi la trainingurile privind standardele preşcolare, curricula preşcolară, organizate în cadrul proiectului „Parteneriatul global pentru educaţie”, susţinut de Banca Mondială, începînd cu luna aprilie curent. Aceştia s-au arătat interesaţi şi de participarea cadrelor didactice, de la toate instituţiile şcolare din raioanele de est ale Republicii Moldova, la cursurile de formare profesională, organizate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

În cadrul şedinţei, s-a discutat, de asemenea, despre mobilitatea academică, participarea instituţiilor de învăţămînt de pe ambele maluri ale Nistrului la proiecte comunitare europene. A fost reiterată ideea implicării studenţilor de la instituţiile de învăţămînt superior din raioanele de est ale Republicii Moldova în proiectele de mobilitate academică TEMPUS şi ERASMUS MUNDUS. Aceasta ar facilita ralierea tuturor instituţiilor de învăţămînt superior la standardele internaţionale ale învăţămîntului profesional.

Experţii au discutat şi despre posibilitatea de a anula sau a reduce taxa de arendă a clădirilor, achitată de şcolile cu predare în grafia latină din raioanele de est ale ţării.

După o pauză de mai mulţi ani, părţile au semnat procesul-verbal pe subiectele menţionate.