Nume
Parola
Vizualizări: 2072
Bacalaureat 2012: securitatea materialelor şi transparenţă decizională
Chişinău, 22 Mai 2012 — Ministerul Educaţiei a convocat marţi, 22 mai curent, preşedinţii comisiilor raionale/municipale de examen într-o ultimă şedinţă de instructaj, pînă la începerea sesiunii de examinare 2012.

Scopul acestei întruniri s-a rezumat la elucidarea aspectelor ce ţin de procedura de organizare şi desfăşurare a examenelor, în planul responsabilităţilor ce revin preşedinţilor comisiilor raionale/municipale de examene.
În acelaşi timp, în şedinţă s-au abordat şi chestiuni frecvent vehiculate în societate, ce se referă la eventuale acumulări de bani sau mijloace materiale, cu scopul de a influenţa rezultatele examenelor. Or, Ministerul Educaţiei, Agenţia de Evaluare şi Examinare, au sesizat, în repetate rînduri, opinia publică asupra faptului că toate cheltuielile pentru examenele de absolvire a treptelor de şcolaritate sînt suportate, integral, de la bugetul de stat.

Evenimentul a continuat într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu CCCEC. Domnul Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a specificat elementele de noutate care s-au produs în organizarea examenelor pe parcursul lunii mai, a vorbit despre inadmisibilitatea coruperii examenelor prin dare şi luare de mită şi despre obligativitatea păstrării securităţii testelor.

În context, domnul Adrian Ghicov, director Agenţiei Evaluare şi Examinare, a anunţat presa despre disponibilitatea Agenţiei de a organiza o sesiune transparentă prin concursul agenţilor de presă şi a precizat că autorii testelor de examen au semnat, pe propria răspundere, un document-declaraţie, prin care se obligă a nu divulga structura şi conţinutul testelor.
Victor Colin, şef direcţie CCCEC, a reiterat acordul instituţiei pe care o reprezintă cu Ministerul Educaţiei în vederea monitorizări obiective a sesiunii de examinare, astfel încît toţi candidaţii să fie puşi în situaţii egale de evaluare şi notele să reprezinte valoarea adevărată a competenţelor elevilor.

Informăm că, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale de Examene, desfăşurată marţi, 22 mai, au fost aprobate două centre republicane de evaluare a lucrărilor de bacalaureat: LT „G. Călinescu” şi LT „M. Kogălniceanu” din Chişinău.

Ministerul Educaţiei, conform informaţiilor pe care le deţine, atenţionează întreaga opinie publică şi, în speţă, comunitatea educaţională asupra riscului de a fi induşi în eroare de anumite persoane care ar pretinde/oferi, în schimbul anumitor remunerări, influenţarea procesului de evaluare: material de examen, acces în comisiile de verificare, schimb de note la contestaţii etc.

În legătură cu aceste posibile acte de fraudare, Ministerul Educaţiei solicită să fie informat operativ şi dă asigurări că orice sesizare este examinată, în regim de urgenţă, de către responsabili din cadrul Ministerului Educaţiei, Agenţiei de Evaluare şi Examinare şi sînt luate măsurile de rigoare şi sesizate organele abilitate cu dreptul de a iniţia procedurile de verificare şi luare a deciziilor.

O linie telefonică stă deja la dispoziţia celor care cunosc cazuri de corupţie în sistemul educaţional şi vor să le raporteze. Numărul 23-46-09, este disponibil zilnic, de luni pînă vineri, între orele 08.00 – 17.00.