Nume
Parola
Vizualizări: 3691
Campania „Masa Bucuriei" ne-a adus mai aproape de bătrânii singuratici
Chişinău, 2 Mai 2012 — Mitropolia Basarabiei prin intermediul „Diaconiei” a organizat în perioada 26 martie - 14 aprilie campania de Paşti „Masa Bucuriei”. Scopul campaniei a fost ameliorarea situaţiei bătrânilor singuratici prin asigurarea alimentaţiei acestora. Acţiunea este la cea de-a treia ediţie şi a promovat solidaritatea socială între generaţii.

Principalele activităţi din cadrul campaniei au constituit: colectarea de produse alimentare şi fonduri în reţelele de magazine Fourchette, Everest şi Fagur (Orhei), unde au fost amenajate boxe speciale pentru donaţii, precum şi lecţiile de solidaritate prin care liceenii şi studenţii au fost familiarizaţi cu problemele bătrânilor singuratici şi cu posibilităţile de susţinere a acestora. Localităţile implicate în campanie au fost orașul Chişinău, Orhei, Cahul şi s. Coşcalia, r-nul Căuşeni.

Pe parcursul celor 3 săptămâni, 70 de voluntari au transmis îndemnul de a fi alături de bătrânii rămaşi singuri pe lume. Datorită oamenilor de bună-credinţă care au răspuns acestui apel, a fost colectată suma de 16200 de lei şi o cantitate de cca 1500 de kg de produse alimentare. În preajma Sfintelor Sărbători de Paşti, produsele alimentare şi fondurile au ajuns la cantinele sociale: „Sf. Maria Magdalena” din s. Roşu (Cahul) şi „Sf. Ilie” din or. Leova, unde zilnic iau masa câte 20 de bătrâni, iar alţi 220 de bătrâni singuratici din localităţile: Chişinău, Orhei, Cahul, Coşcalia (r-nul Căuşeni), Leova, Cania (r-nul Cantemir), Feteşti (r-nul Edineţ), Roşu (r-nul Cahul) au beneficiat de pachete alimentare.

Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a menționat: „Dincolo de ajutoarele umanitare pe care le-a oferit fiecare prin donaţia sa de bunuri materiale şi financiare, „Masa Bucuriei” a fost o manifestare a filantropiei, a iubirii de aproape. „Diaconia”, ca instrument social al Bisericii, i-a oferit fiecăruia posibilitatea de a-şi manifesta solidaritatea şi dragostea faţă de cei care sunt nevoiţi să înfrunte în singurătate greutăţile zilei de azi – bătrânii solitari. Am evaluat şi monitorizat public fiecare etapă din campanie: procesul de colectare şi distribuire a donaţiilor, oferindu-le încredere oamenilor care au donat, că darurile pe care le-au făcut, au ajuns la destinaţie. De aceea, suntem siguri că această iniţiativă pascală va lua amploare în anii următori şi, în numele beneficiarilor campaniei, le mulţumim tuturor celor care n-au rămas indiferenţi la apelul nostru şi au transmis o parte din bucuria mesei de sărbătoare celor care trăiesc în întuneric şi sărăcie.”

Campania „Masa Bucuriei” s-a desfăşurat cu binecuvântarea ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu acordul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova şi al managerilor instituţiilor de învăţământ, precum şi datorită partenerilor: Moldova 1, Radio Moldova, magazinelor Fourchette, Everest, Shopping MallDova şi Fagur, cu susţinere Caritas Viena (Austria) şi Caritas Ambrosiana (Italia).

Lecţiile de solidaritate au avut loc în instituţiile de învăţământ: Liceele „Spiru Haret”, „Gaudeamus” şi „Ginta Latină” din Chişinău, Universitate Liberă Internaţională din Moldova, Colegiul Pedagocic şi Liceul „Onisifor Ghibu” din Orhei, Colegiul Industrial-Pedagogic, Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „Ioan Vodă” şi Liceul Teoretic „I. Creangă” din Cahul, precum şi în gimnaziul din satul Coşcalia.

„Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001, în calitate de organizaţie non-profit. Organizaţia este membru al Federaţiei „Filantropia” şi al Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei.

Persoană de contact:
Anna Zastavneţcaia
Responsabil de relaţii publice
Tel: (+373 22) 46 32 28
Str. Criuleni, Nr. 22
e-mail: office@diaconia.md
site: www.diaconia.md