Nume
Parola
Vizualizări: 2342
„DIASPORA UCRAINEANĂ DIN MOLDOVA SE BUCURĂ DE CEA MAI BUNĂ SUSŢINERE ÎN DOMENIUL EDUCAŢIEI DIN SPAŢIUL EX-SOVIETIC”
Chişinău, 5 Aprilie 2012 — Declaraţia aparţine membrilor unui grup de manageri şcolari din Ucraina care au avut o întrevedere, miercuri, 5 aprilie, cu Tatiana Potîng, viceministru al educaţiei.

Directori a 11 instituţii de învăţămînt din Ucraina, membrii „Centrului Internaţional în Domeniul Educaţiei”, au apreciat acţiunile întreprinse de Ministerul Educaţiei al RM care asigură o educaţie de calitate în şcolile ucrainene din Moldova şi oferă acestor şcoli necesarul de manuale, material didactic, echipament. De asemenea, membrii grupului, au menţionat că doar în Moldova şi Letonia, sunt organizate olimpiade republicane la limba ucraineană, în cadrul cărora sunt promovare cultura, limba şi istoria Ucrainei.

Afirmaţiile au fost făcute după ce membrii delegaţiei au avut întrevederi cu membri ai diasporei ucrainene din Moldova, au vizitat instituţii de învăţămînt din Moldova, unde învaţă ucrainenii, au participat la o conferinţă ştiinţifică organizată în cadrul liceului ucrainean „M.Koţiubinski”, cu prilejul aniversării a 20 de ani de ani de activitate a acestei instituţii.

La rîndul său, viceministrul educaţiei a menţionat că între cele două ţări există o colaborare eficientă pe segmentul educaţiei. Dna Tatiana Potîng a informat că pentru o instruire eficientă a minorităţilor ucrainene din Republica Moldova, Ministerul Educaţiei are elaborată curricula la Limba, Istoria, Cultura şi Tradiţiile poporului ucrainean.

Profesorii din Ucraina au propus organizarea conferinţelor regionale cu participarea profesorilor din ambele ţări, pentru a face schimb de experienţă, organizarea odihnei comune a copiilor din cele două ţări, participarea profesorilor din şcolile ucrainene din Moldova în cadrul cursurilor de formare în Ucraina.
Viceministrul educaţiei a afirmat că va studia toate propunerile grupului de manageri şcolari, pe care le consideră eficiente şi oportune în vederea promovări unei educaţii de calitate a minorităţilor naţionale din Moldova.

În Republica Moldova activează 49 de şcoli cu predarea limbii ucrainene, unde învaţă circa 6000 de elevi.