Nume
Parola
Vizualizări: 1750
Doritorii de a obţine cetăţenia RM au susţinut examenul de cunoaştere a prevederilor constituţiei şi proba lingvistică
Chişinău, 15 Martie 2012 — Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, preşedintă a Comisiei de examinare pentru evaluarea gradului de cunoaştere a prevederilor constituţiei RM şi a limbii de stat, a asistat la susţinerea probei lingvistice de către doritorii de a obţine cetăţenia RM. Pentru examenul din acest an s-au înscris 42 de persoane din diferite ţări ale lumii: Siria, Kuweit, Palestina, Iordania, Congo, Egipt, Georgia, Armenia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Liban, Turkmenistan, Kazahstan, Irak, România, Rusia, Ucraina. Candidaţii au susţinut proba de cunoaştere a prevederilor Constituției RM şi proba lingvistică.
Viceministra educaţiei a afirmat că în cadrul evaluării competenţelor lingvistice ale cetăţenilor străini, examinatorii respectă prevederile Legii cetăţeniei RM, care stipulează că persoana cunoaşte limba de stat dacă înţelege suficient limba uzuală, informaţiile cu caracter oficial; discută şi răspunde la întrebări despre viaţa cotidiană; poate citi şi înţelege suficient orice text cu caracter social, orice lege sau alt act normativ; poate scrie o expunere la o temă despre viaţa cotidiană.
Examenele de cunoaştere a prevederilor Constituţiei RM şi a limbii de stat au fost precedate de şedinţe de lucru ai membrilor Comisiei de evaluare a cetățenilor străini, în cadrul cărora s-a discutat despre conţinutul testelor de examinare; Proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la stabilirea nivelului de cunoaştere a limbii de stat de către cetăţenii străini care solicită drept de şedere permanentă în RM”; noul set de teste pentru evaluarea competenţei lingvistice şi stabilirea nivelului de cunoaştere a limbii.
În anul 2010, pentru a susţine examenele de cunoaştere a prevederilor Constituţiei RM şi a limbii de stat, s-au înregistrat 120 de cetăţeni străini. În anul 2011 au fost depuse 67 de cereri. 44 de candidaţi au susţinut ambele probe. 13 candidaţi nu au susţinut proba de cunoaştere a Constituţiei RM, iar 10 candidaţi nu au susţinut proba lingvistică.