Nume
Parola
Vizualizări: 2079
PNUD intenţionează să susţină reformele în domeniul vocaţional/tehnic
Chişinău, 22 Februarie 2012 — Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, a avut o întrevedere cu Matilda Dimovska, şef adjunct al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Doina Munteanu, manager de portofolio PNUD.
Oficialii au discutat despre planurile de viitor ale Ministerului Educaţiei în domeniul învăţămîntului profesional, în special învăţămîntul vocaţional/tehnic, ca urmare a şedinţei consiliului de administrare a Programului comun de dezvoltare locală integrată.
În cadrul întrevederii au fost discutate domeniile de intervenţie ale PNUD pe segmentul educaţiei şi anume:
- promovarea politicilor de mediu;
- serviciile consilierului de grad înalt;
- susţinerea politicilor de descentralizare şi a celei de dezvoltare locală.
Dna Loretta Handrabura a menţionat că Ministerul Educaţiei menţine un dialog eficient cu toţi partenerii de dezvoltare, „deoarece prin educaţie şi formare profesională de calitate vom asigura piaţa muncii cu specialiști bine pregătiţi şi vom deveni competitivi cu statele membre ale Uniunii Europene”.
Ministerul Educaţiei este în plin proces de reformă la toate nivelele, inclusiv în domeniul vocaţional/tehnic şi apreciază intervenţia partenerilor de dezvoltare. În acest moment, în domeniul vocaţional/tehnic se impun reforme urgente. Un aspect al reformei în acest domeniu vizează dezvoltarea capacităţilor şcolilor profesionale, în funcţie de specificul regiunii, în scopul pregătirii specialiștilor calificaţi pentru anumite regiuni ale ţării. De asemenea, a fost elaborată o metodologie de validare a educaţiei non-formale, ca oportunitate pentru cetăţenii moldoveni care muncesc peste hotare şi revin în ţară. În cadrul şcolilor profesionale vor fi deschise centre de validare a competenţelor migranţilor.
Reprezentanţii PNUD s-au informat despre documentele strategice ale Ministerului Educaţiei, ce vizează reforma învăţămîntului vocaţional/tehnic. Ei au menţionat că vor studia documentele respective pentru a veni cu propuneri de susţinere a reformelor în domeniu.