Nume
Parola
Vizualizări: 2293
ÎN 2011, MINISTERUL EDUCAŢIEI A SEMNAT 8 TRATATE INTERNAŢIONALE
Chişinău, 2 Februarie 2012 — Tratatele semnate cu parteneri din Italia, Austria, Liechtenstein, SUA, Estonia, ţări ale Europei de Sud-Est au ca scop extinderea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare în domeniul educaţiei cu statele lumii şi partenerii de cooperare. De asemenea, au fost aprobate 10 acte normative (Hotărîri de Guvern, Legi) privind punerea în aplicare a tratatelor respective.

Tot în anul 2011, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Legea privind aderarea Republicii Moldova la Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS III) , fapt ce a oferit noi oportunităţi de mobilitate academică pentru tinerii din Republica Moldova. Anul trecut, Moldova a aderat, de asemenea, la Memorandumul de Înţelegere privind rolul şi organizarea Iniţiativei Reforma Educaţiei în ţările Europei de Sud-Est (ERI SEE) (ratificată de Parlament prin Legea nr. 210 din 27 octombrie 2011).

Astfel, Republica Moldova este eligibilă să participe la toate iniţiativele şi activităţile de coordonare a politicilor educaţionale în Europa de Sud-Est, beneficiind, de schimb, de experienţă în cadrul celor 3 clustere de cunoştinţe: Învăţământul profesional (România), Cadrului Naţional al Calificărilor (Croaţia) Utilizarea datelor statistice în elaborarea politicilor educaţionale (Serbia)”, a menţionat Ludmila Pavlov, şeful direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerului Educaţiei.

În cadrul Platformei regionale de cooperare în sud estul Europei, în iunie 2011, Republica Moldova a semnat Acordul privind crearea Reţelei regionale a Învăţământului Vocaţional din Europa de Sud – Est (SEEVET-Net).

O prioritate a colaborării pe plan extern a Ministerului Educaţiei este susţinerea şi promovarea mobilităţii academice. În acest context, am conlucrat cu organismele internaţionale şi am creat noi oportunităţi pentru tinerii din Moldova. În temeiul tratatelor internaţionale, semnate de Republica Moldova şi programelor internaţionale pentru care sîntem eligibili, circa 5000 de elevi, studenţi, tineri cercetători, cadre didactice din ţară au beneficiat de burse de studii, mobilităţi de scurtă durată, stagii de cercetare şi formare continuă peste hotarele ţării, a declarat viceministra educaţiei, Loretta Handrabura.

În total, Ministerul Educaţiei este parte la 50 de tratate internaţionale în domeniul educaţiei şi 7 tratate internaţionale în domeniul recunoaşterii şi echivalării actelor de studii.