Nume
Parola
Vizualizări: 2625
Aplicaţii electronice în domeniul educaţiei
Chişinău, 26 Ianuarie 2012 — Reprezentanţii Băncii Mondiale au prezentat Ministerului Educaţiei un proiect ce prevede elaborarea unor aplicaţii electronice, care ar putea fi utilizate de Ministerul Educaţiei, pentru promovarea serviciillor educaţionale.
Oleg Petrov, coordonator de proiect, a menţionat că Banca Mondială constată cu satisfacţie o deschidere judicioasă a Ministerului Educaţiei pentru colaborare, în intenţia de a prezenta date autentice. El a mai precizat că acest program este un concept nou, ce oferă posibilitate specialiştilor din domeniul IT să creeze anumite aplicaţii, în baza datelor statistice prezentate de către ministere, agenţii, pe portalul de date guvernamentale deschise. Respectivele informaţii, combinate, analizate, ar putea oferi un tablou informaţional veridic, pe un anumit domeniu. La propunerea ministerului, vor fi elaborate aplicaţii specializate, pentru a fi integrate în proiectele de dezvoltare ale Ministerului Educaţiei.
De asemenea, experţii au prezentat un model de aplicaţie, „Check my school”, care include date statistice combinate, plasate pe portalul guvernamental de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor. Perfecţionat, acesta ar putea fi utilizat de către Ministerul Educaţiei pentru a facilita accesul la informaţie tuturor beneficiarilor de servicii din sistemul educaţionale. Aplicaţiile ar putea fi elaborate, dar şi completate de către societatea civilă, sectorul privat, ONG din domeniu.
Viceministrul Educaţiei, Tatiana Potîng, a afirmat că dialogul cu societatea este o prioritate a ministerului. „Sîntem deschişi pentru promovarea ideilor inovative, pentru a oferi societăţii toată informaţia pe care o avem, iar aceste propuneri sînt o bună posibilitate de a eficientiza dialogul cu societatea”. Viceministra educaţiei a menţionat că va fi constituit un grup de lucru consolidat, din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, CTICE, mediului de afaceri, IT, centrului de guvernare electronică. Aceştia vor analiza sugestiile reprezentanţilor Băncii Mondiale, vor elabora propuneri, pentru a facilita dialogul cu Banca, cu societatea, cu beneficiarii din sistem.