Nume
Parola
Vizualizări: 2986
Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a întreprins o vizită de lucru în raionul Floreşti
Chişinău, 20 Ianuarie 2012 — Recent, în cadrul unei vizite de lucru în teritoriu, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, manageri ai instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi secundar profesional, reprezentanţi ai sindicatului din raionul Floreşti. Subiectul esenţial al discuţiei a constituit promovarea calităţii în procesul de instruire.

Conform spuselor dlui Iurie Cernopischi, şeful Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Floreşti, în raza raionului activează 34 de grădiniţe şi 54 de instituţii de învăţământ cu un contingent de 9437 elevi. În anul de studii 2012- 2013, 5 gimnazii vor fi reorganizate în şcoli primare – grădiniţe. De asemenea, vor fi instituite 5 şcoli de circumscripţie. Pentru implementarea cu succes a reformei direcţia de învăţământ are nevoie în primul rând de 5 autobuze şcolare, mobilier, utilaj necesar pentru organizarea procesului de instruire.

În alocuţiunea sa, dl Şleahtiţchi s-a referit la elementele esenţiale ale reformei structurale.

Primul element este instituţia de învăţământ. Situaţia financiară şi demografică nu permite crearea şcolilor performante în fiecare localitate. Unica ieşire din sutuaţie este instituirea şcolilor de circumscripţie, dotate cu necesarul ce ar asigura prestarea serviciilor educaţionale de calitate. În republică vor fi organizate 150 de şcoli de circumscripţie.

Al doilea element – autobuzul şcolar, simbol al garanţiei că elevii vor parcurge în siguranţă distanţa de la localitatea de reşedinţă la instituţia de învăţământ circumscripţională. La începutul lui ianuarie curent, 35 de autobuze noi au fost transmise în gestiune direcţiilor raionale de învăţământ din 14 raioane. În curând, instituţiile de învăţământ vor beneficia de încă 42 unităţi de transport. Sunt autovehicole speciale pentru transportarea copiilor. În viitor se prevăd şi alte donaţii.

Drumurile – al treilea element. Şi în această direcţie se întreprind acţiuni concrete. În curând, pentru reparaţia porţiunilor de drum, pe care circulă autobuzele şcolare vor fi alocate sume considerabile din fondul rutier.

De asemenea, Moldova va beneficia de granturi internaţionale pentru procurarea mobilierului pentru grădiniţe şi computere pentru instituţiile de învăţământ.
Se lucrează intens asupra elaborării Registrului electronic unic, ce va permite acumularea informaţiei necesare cu privire la activitatea direcţiilor de învăţământ, a instituţiilor şcolare. Site-ul Ministerului Educaţiei a devenit mai accesibil pentru populaţie, iar activitatea sistemului educaţional – mai transparentă.