Nume
Parola
Vizualizări: 4116
Loretta Handrabura: 341 de tineri specialişti au primit I tranşă a indemnizaţiei unice
Chişinău, 28 Decembrie 2011 — 341 tineri specialişti, absolvenţi ai anului 2011, au fost angajaţi în şcolile din localităţile rurale şi au beneficiat de I tranşă a indemnizaţiei unice, în valoare de 7 mii lei pentru absolvenţii universităţilor şi 6 mii lei-a colegiilor. Banii au fost achitaţi de Ministerul Educaţiei, din bugetul de stat.

Pînă la 1 noiembrie curent, au fost angajaţi, în baza adeverinţelor de plasare în cîmpul muncii, 381 de tineri specialişti. Din ei: în localităţile rurale - 341 specialişti, iar în localităţile urbane - 40 specialişti.
În acelaşi timp, 344 tineri specialişti, absolvenţi ai anului 2010, au primit tranşa II (10 mii lei pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior şi 8 mii lei, pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate).
Totodată, 466 tineri specialişti, absolvenţi ai anului 2009, vor primi tranşa a III-a, la sfărşitul anului III de activitate (13 mii lei pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior şi 10 mii lei, pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate).
Potrivit Regulamentului Fondului pentru susţinerea cadrelor didactice tinere din mediul rural, mijloacele Fondului se utilizează pentru achitarea indemnizaţiei unice în mărime de 30 mii lei pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior şi în mărime de 24 mii lei pentru tinerii specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate, care au fost angajaţi conform repartizării în instituţii de învăţămînt din mediul rural.
Indemnizaţia în mărime de 30 mii lei se achită după cum urmează:
-7 mii lei în termen de o lună de la data angajării în funcţie;
-10 mii lei la expirarea unui an de activitate în funcţie;:
-13 mii lei la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.
Indemnizaţia în mărime de 24 mii lei se achită după cum urmează:
-6 mii lei în termen de o lună de la data angajării în funcţie;
-8 mii lei la expirarea unui an de activitate în funcţie;
-10 mii lei la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.