Nume
Parola
Vizualizări: 2543
Mihail Şleahtiţchi: Avem de schimbat un etos al furtului, plagiatului și copiatului, moștenit din perioada sovietică.
Chişinau, 14 Decembrie 2011 — Reforma sistemului educațional trebuie să se producă simultan cu reformarea sistemului economic, în care cunoștințele practice și abilitățile teoretice vor constitui condiția de bază a susucesului profesional, a declarat ministrul educației, Mihail Șleahtițchi, în cadrul unei emisiuni televizate.
Actualul sistem educațional din Republica Moldova este bazat pe un concept al furtului, în care copiatul este un element constitutiv. ”Avem de schimbat un etos al furtului, plagiatului și copiatului, moștenit din perioada sovietică. De multe ori copiatul este încurajat atît de profesori cît și de părinți. Iar mulți elevi nu înțeleg că vor avea nevoie nu doar de atestat, ci și de cunoștințe”, afirmă ministrul Mihail Șleahtițchi. Astfel, începînd cu anul 2012 va fi creat un nou sistem de finanțare a liceilor, bazat pe principiul competitivității. Ministrul Șleahtițchi afirmă că liceele vor primi finanțare în baza a 10 criterii de performanță, printre care indicele corupției și gradul de copiere. Cele mai puține șanse vor avea liceele unde vor fi depistate cazuri de corupție și copiere. Ministrul Educației crede că un top al liceelor va obliga administrațiile să se reformeze, în caz contrar vor fi ocolite de elevi și părinți, iar în final vor trebui să se autolichideze. Mihail Șleahtițchi se declară adeptul penalizărilor democratice și consideră că atît un elev, cît și un profesor trebuie penalizați în cazul în care trișează. ”Problema copiatului nu este doar o acțiune de moment, ci un mod de viață. Iar cei care trișează la examen, vor trișa pe durata întregii vieți”, afirmă Ministrul Educației.
Pornind de la aceasta, ministrul pledează pentru introducerea componentei verbale, în cadrul examenelor, pentru a dezvolta dexteritatea elevilor. Șleahtițchi afirmă că va promova această idee, chiar și cu riscul de a fi criticat în continuare precum că ar complica formula de examen.
Toate aceste elemente se conțin în proiectul Codului Educației, care urmează a fi aprobat de Guvern și Parlament.