Nume
Parola
Vizualizări: 2402
În Moldova va fi creată o reţea universitară tematică în ştiinţe aplicate şi economice
Chişinau, 7 Decembrie 2011 — Iniţiatorii proiectului sunt ministerul educaţiei, mai multe universităţi din ţară şi de peste hotare, ministerul tehnologiilor informaţionale şi compania Endava.

Scopul proiectului este de a promova testarea e-learning, ca o metodă de renovare a învăţământului superior, dar şi de a verifica corespunderea metodei e-learning cu exigenţele formării în domeniul ştiinţelor inginereşti şi economice.

În cadrul proiectului va fi creată o platformă tehnologică comună şi o reţea numerică interuniversitară. Vor fi promovate cunoştinţe (metode, tehnici) pentru elaborarea cursurilor on-line pe grupe disciplinare. Se va efectua testarea cursurilor on-line la ciclul de licenţă şi de masterat (secţia cu frecvenţă la zi şi cu frecvenţă redusă, cca 6000 studenţi).

În rezultatul impelementării proiectului va fi creată o reţea interuniversitară, cu o infrastructură modernizată, capabilă să susţină eficient platforme moderne de studiu on-line; un centru tehnologic, înzestrat cu calculatoare, aparataj audio/video, asistate cu soft modern de producere a cursurilor on-line eficiente şi atractive pentru studenţi. De asemenea va fi instruită o echpă de profesionişti în domeniul elaborării şi implementării cursurilor on-line; va fi elaborat un set de cursuri-pilot pe diferite domenii, care vor fi aplicate la toate universităţile partenere. Toate acestea pentru a îmbunătăţi calitatea procesului de predare, prin asigurarea tutror materialelor pentru studiuere şi impunerea unei discipline de instruire, atât pentru studiul cu frecvenţă redusă, instruire continuă, cât şi pentru studiul la zi. Ministerrul Educaţiei speră ca şi prin acest proiect să fie sporit prestigiului universităţilor din R.Moldova.

Reţeaua va fi creată în cadrul proiectului 516597-TEMPUS-1-2011-1-FR. Lansarea proiectului va avea loc în zilele de 8-9 decembrie, în sala senatului UTM.

Partenerii proiectului din RM vor fi 9 Universităţi (UTM, USM, ASEM, UASM, USMF, UCCM, USBălţi, USCahul, USComrat), Ministerul Educaţiei, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, SRL Endava.
Partenerii proiectului din UE vor fi Universităţile Agrocampus Ouest, Rennes I şi Rennes II din Franţa, Universitatea din Gand Belgia, Universitatea Santiago de Compostella (Lugo)din Spania, Universitatea din Pisa Italia, Universitatea Tehnică « Gh Asachi » Iaşi.