Nume
Parola
Vizualizări: 2519
Ministerul Educației a semnat două memorandumuri de înţelegere cu fundaţia de dezvoltare din Liechtenstein (LED)
Chișinău, 5 Decembrie 2011 — Cele două tratate au fost semnate de către ministrul educației, Mihail Şleahtiţchi, şi vicepreşedintele LED Dl Josef Biedermann.Acestea au drept scop continuarea suportului financiar în promovarea reformelor din învăţămîntul secundar profesional. n cadrul întrevederii a participat și Dna Aurelia Frick, ministrul afacerilor externe justiţiei şi culturii din Liechtenstein, dar și reprezentanţii Fundaţiei de Dezvoltare din Liechtenstein (LED). Ministrul educaţiei a mulţumit ministrului Aurelia Frick pentru asistenţa şi sprijinul oferit prin intermediul Fundaţiei de Dezvoltare din Liechtenstein (LED), în vederea dezvoltării sistemului educaţional, în general, şi învăţământului profesional, în particular.

Ministrul Educaţiei a menţionaat că suportul (care se estimează la ~5.5 ml €), acordat pe parcursul a 4 ani de colaborare, în implementarea proiectelor comune a contribuit, în mod direct sau indirect, la consolidarea şi modernizarea sistemului de învăţământ în Republica Moldova.

Dl Mihail Şleahtiţchi a apreciat strategia de intervenţie a Fundaţiei LED, care este axată pe susţinerea sectoarelor periferice ale sistemului educaţional, şi anume cel preşcolar şi secundar profesional.”

Fundaţia de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) a realizat mai multe proiecte în RM. Participanţii la intrevedere au vorbit despre eficienţa proiectelor CONSEPT (consolidarea sistemului de învăţământ profesional) şi MEEEETA (dezvoltarea spiritului de antreprenoriat la elevii şcolilor profesionale), care vin să susţină reforma învăţămîntului profesional şi sunt axate pe sporirea calităţii şi relevanţei sistemului de instruire şi formare profesională, care trebuie să devină competitiv şi suficient de receptiv la solicitările pieţei muncii.

În etapa următoare proiectul CONSEPT îşi va extinde aria de susţinere a şcolilor. Acesta va acoperi formarea unui management de nivel înalt, formarea cadrelor didactice profesioniste şi va asigura şcolile cu echipament performant, dar se va axa şi pe elaborarea standardelor ocupaţionale şi a curriculumului pentru meseriile relevante pe piaţa muncii.

Ministrul Educaţiei a menţionat şi contribuţia oferită prin proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii şcolilor partenere ale Fundaţiei LED”, care poate fi considerat o componentă a proiectului CONSEPT, şi care va asigura condiţii necesare (de trai în cămine şi activităţi practice în ateliere) pentru elevii şcolilor profesionale.