Nume
Parola
Vizualizări: 2947
Comisia Europeană va sprijini sistemul educaţional din Republica Moldova
Chișinău, 25 Noiembrie 2011 — Comisia Europeană va oferi asistenţă tehnică şi suport bugetar pentru dezvoltarea învăţămîntului vocaţional/tehnic din Republica Moldova. Despre aceasta s-a discutat, miercuri, 16 noiembrie, în cadrul întrevederii ministrului educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, cu dl Pier Luca Lepri, reprezentantul Departamentului pentru Cooperare în Dezvoltare al Comisiei Europene (DEVCO), responsabil pentru Moldova.

Obiectivul misiunii este agrearea de principiu cu Guvernul Republicii Moldova a ariilor prioritare „de finanţare din cadrul anvelopei financiare” Programul Naţional de Acţiuni 2013.

Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a mulţumit reprezentanţilor DEVCO pentru asistenţa şi suportul acordate Republicii Moldova, inclusiv pentru dezvoltarea învăţămîntului vocaţional/tehnic. Reformarea învăţămîntului vocaţional şi racordarea acestuia la cerinţele pieţii muncii constituie o prioritate pentru Ministerul Educaţiei. Acest deziderat este reflectat şi în proiectul Codului Educaţiei.

Pier Luca Lepri, la rîndul său, a apreciat reformele structurale iniţiate de Ministerul Educaţiei, inclusiv în învăţămîntul secundar profesional şi mediu de specialitate. Potrivit lui, Comisia Europeană va oferi sistemului educaţional din Republica Moldova, în baza Programului de suport bugetar, o asistenţă financiară considerabilă, în trei tranşe, pe parcursul anilor 2014-2016.

În Republica Moldova, la momentul actual, activează 70 de instituţii de învăţămînt secundar şi 46 de colegii, cu un contingent de cca 53 mii de elevi/studenţi.