Nume
Parola
Vizualizări: 3399
SĂNĂTATEA ŞI DEZVOLTAREA ADOLESCENŢILOR – CURS AVANSAT PENTRU PROFESIONIŞTI
Chişinău, 14 Noiembrie 2011 — Profesionişti de talie internaţională şi naţională în domeniul sănătăţii şi dezvoltării tinerilor se reunesc, la Chişinău, în cadrul Cursului avansat în sănătatea adolescenţilor, organizat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu” din Moldova şi Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”. Această iniţiativă de instruire, realizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, beneficiază de susţinerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) şi UNICEF.

Cursul avansat în sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor reuneşte, timp de patru zile, conferenţiari universitari, şefi şi asistenţi de catedră şi consultanţi ai Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din Moldova, care participă la prelegerile şi atelierele susţinute de profesori cu experienţă din Elveţia şi Federaţia Rusă.

„În cadrul acestui curs se discută subiectele legate de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, ce urmează a fi propuse pentru implementare în curricula universitară și cea post-universitară de formare a medicilor”, a afirmat Prof. Olga CERNEŢCHI, prorector al USMF „Nicolae Testemiţanu”.

„Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare a susţinut, împreună cu UNICEF şi alţi parteneri de dezvoltare, crearea a 12 centre de sănătate prietenoase tinerilor din Moldova, dar şi proiecte în domeniul sănătăţii mamelor tinere. Şi acest curs de instruire este o oportunitate bună de a asigura, cu ajutorul profesioniştilor, durabilitatea acestor servicii”, a declarat Georgette BRUCHEZ, Director rezident al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Cursul de instruire se desfăşoară în cadrul proiectului „Generaţie sănătoasă”, realizat de Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, care contribuie la extinderea în toată ţara a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în conformitate cu Politica Naţională de Sănătate, Strategia privind Sănătatea Reproducerii şi Strategia de Tineret, Standardele de Calitate a Serviciilor de Sănătate pentru Tineri aprobate de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova.

„Evenimentul este un exemplu de colaborare între Universitatea de Stat de medicină şi farmacie, agenţiile de dezvoltare internaţionale – SDC şi UNICEF şi societatea civilă din Moldova în beneficiul fiecărui tânăr din Moldova, care se confruntă astăzi cu mai multe riscuri pentru sănătate”, a spus Dr. Galina LEŞCO, Preşedinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”.

Proiectul „Generaţie sănătoasă” continuă activitățile anterioare sprijinite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) şi UNICEF în domeniul serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Scopul inițiativei este de a contribui la îmbunătăţirea sănătăţii sexuale şi reproductive a tinerilor şi de a reduce mortalitatea și morbiditatea maternă şi a copilului, prin extinderea accesului la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor.

Contacte:
ONG „Sănătate pentru tineri”, tel.: 40.66.34, email: info@neovita.md, Web: www.neovita.md

* * *

INFORMAŢIE DE CONTEXT

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 24 de ani reprezintă un sfert din populaţia Republicii Moldova. În ultimii ani, aceştia se confruntă cu un număr tot mai mare de probleme de sănătate, inclusiv cele legate de sănătatea reproductivă (de exemplu, HIV/SIDA, infecţii cu transmitere sexuală, sarcină timpurie), precum şi de sănătatea mintală (abuzul de substanţe psihotrope, violenţa, sinuciderea).

Creşterea numărului de probleme de sănătate a adolescenţilor este determinată atât de criza economică şi socială, răspândirea violenţei, accesul facil la alcool, ţigări şi droguri, cât şi de scăderea unor factori de protecţie, cum ar fi comunicarea cu părinţii din cauza migraţiei, caracterul opţional al educaţiei pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi accesul limitat la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor.

Doar 5% din tinerii moldoveni au acces la servicii de sănătate prietenoase tinerilor oferite în prezent de o reţea de 12 centre de sănătate prietenoase tinerilor în regiuni. Chiar dacă serviciile oferite de instituţiile medicale sunt disponibile, solicitarea de către tineri a acestor servicii de îngrijire a sănătăţii este relativ modestă. Acest fapt se datorează lipsei de confidenţialitate şi capacităţii reduse a furnizorilor de servicii medicale de a oferi servicii adaptate la nevoile reale ale tinerilor, în special ale tinerilor în situaţii de risc şi din grupuri vulnerabile.

* * *

LECTORII CURSULUI AVANSAT ÎN SĂNĂTATEA ADOLESCENŢILOR, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, UNICEF şi Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova


Pierre-Andre MICHAUD, Profesor, Universitatea Lausanne, Elveţia
Pierre-Andre Michaud este profesor în medicina adolescenţilor şi şef al Unităţii Multidisciplinare pentru Sănătatea Adolescenţilor (Spitalul universitar) din Lausanne, Elveţia. Laureat al Premiului Millar pentru Abordarea Inovativă în Medicina pentru Adolescenţi, acordat de Societatea pentru Sănătatea Adolescenţilor (2007) şi co-editor la „Journal of Adolescent Health”, SUA (din 2004). Tată a patru copii.

Ana FEDOROVA, Profesor, Catedra de Sexologie, Academia Medicală de Studii Postuniversitare, Sankt Petersburg
Ana Fedorova este profesor universitar, doctor în ştiinţe medicale şi autor la peste 100 de lucrări ştiinţifice în sexologie şi ginecologie. Competenţele ei profesionale includ metodicile de psihoterapie cognitivă şi dinamică şi terapie sexuală.

Alexandr KULIKOV, Profesor, Academia Medicală de Studii Postuniversitare, Sankt-Petersburg
Alexandr Kulikov este Director al Centrului EducaţiIonal şi Metodologic de Servicii Prietenoase pentru Tineri din cadrul Academiei Medicale de Studii Postuniversitare din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă. Domeniile lui de cercetare includ: sănătatea adolescenţilor, educaţia pentru sănătate, educaţia sexuală, prevenirea comportamentelor de risc ale adolescenţilor şi serviciile prietenoase tinerilor.

Tatiana KRISHTALI, Conferenţiar, Catedra Pediatrie, Academia Medicală de Studii Postuniversitare, Sankt Petersburg
Tatiana Krishtali este doctor în medicină, conferenţiar universitar şi consultant UNICEF în proiectele de creare şi dezvoltare a clinicilor prietenoase tinerilor. Organizator al Şcolilor de vară în sănătatea adolescenţilor (2008-2011) şi membru al grupului de experţi pentru acreditarea clinicilor prietenoase tinerilor.

Karina VARTANOVA, Coordonatorul Programului Sănătatea şi Dezvoltarea Adolescenţilor, UNICEF, Federaţia Rusă
Karina Vartanova lucrează pentru UNICEF Rusia din 1998 şi coordonează în prezent programe axate pe politicile de tineret, serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, participarea tinerilor, educaţia pentru deprinderi de viaţă etc. Licenţiată în jurnalism, master în jurnalism, experienţă în mass-media şi doctor în ştiinţe filologice.