Nume
Parola
Vizualizări: 3857
30 de funcţionari publici şi experţi non-guvernamentali din municipiul Chişinău sunt instruiţi pe domeniul eficienţei energetice
13 Octombrie 2011 — 30 de funcţionari publici şi experţi non-guvernamentali din municipiile Chişinău şi Sevastopol sunt instruiţi pe domeniul eficienţei energetice în perioada 12-13 octombrie 2011. Trainingul are loc în cadrul proiectului european „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”. Iniţiativa este implementată de primăria Chişinău, cu suportul oferit de Comisia Europeană prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog).

Timp de două zile, participanţii vor afla mai multe despre oportunităţile de economisire a energiei în sectoarele: clădiri rezidențiale şi municipale, transport şi iluminare stradală. Anume pe aceste domenii vor fi concepute strategii de eficienţă energetică pentru municipalităţile Chişinău şi Sevastopol. La acest moment, experţi de la IDIS „Viitorul” – organizaţie parteneră a aceluiaşi proiect european – finalizează trei studii de fezabilitate pe aceste trei sectoare.

„Ne-am propus să contribuim la o mai bună înţelegere a acelor instrumente care permit măsurarea eficienţei energetice, de la protocoale, standarde, la demonstraţii pe viu. Doar astfel putem trasa obiective realiste pentru viitor şi ne putem concentra la acţiuni concrete”, relatează managerul de proiect Daniela Franţujan.

La rândul său, primarul comunei Băcioi, Vitalie Şalari, a menţionat utilitatea cursului de instruire: „Vrem să facem un plan local de economisire a energiei, fiindcă facturile la căldură sunt dureroase pentru bugetul local. Asta în condiţiile în care în comună avem trei instituţii de învăţământ: şcoală primară, gimnaziu şi liceu”.

Cursul de instruire este desfăşurat de Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi ICLEI European Secretariat GmbH, partenerii proiectului european. Anterior, Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara a desfăşurat pentru echipa proiectului o vizită de studiu la Istanbul în perioada 23-27 ianuarie 2011. ICLEI la rândul său a organizat anterior o vizită de studiu în două localităţi germane, Heidelberg şi Freiburg, şi oraşul elveţian Basel, recunoscute pentru performanţele în domeniul eficienţei energetice.

Până la sfârşitul lui 2011, urmează să fie concepută o Strategie de creştere a eficienţei energetice pentru Chişinău.