Nume
Parola
Vizualizări: 4273
Ce desparte declaraţiile politice optimiste ale autorităţilor vizavi de integrarea europeană de progrese reale în realizarea reformelor interne?
3 Octombrie 2011 — IDIS „Viitorul” va prezenta marţi, 4 octombrie, ora 10:00, studiul „Evaluarea atitudinilor, capacităţilor şi nevoilor autorităţilor Republicii Moldova în contextul proceselor de integrare europeană”. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a IDIS „Viitorul”, et. 2, situată pe str. Iacob Hîncu 10/1.

La lansare sunt invitaţi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ministerelor de resort, autorităţilor publice locale, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale rezidente în Republica Moldova, ONG-urilor şi mass-media.

Cercetarea, efectuată de experţii asociaţi ai IDIS „Viitorul” Mircea Bordeianu şi Ion Osoianu, evaluează politicile existente în domeniul de integrare în Uniunea Europeană şi rezultatelor lor, pentru a surprinde astfel angajamentul real şi atitudinea autorităţilor faţă de integrarea în UE, dincolo de retorica politică. Totodată, autorii radiografiază cadrul instituţional şi capacităţile create la nivel regional şi cel local, în contextul abordării priorităţilor care derivă din procesul de integrare europeană.

În analiza lor, autorii au mizat şi pe răspunsurile funcţionarilor publici de 14 ministere şi 2 departamente de la Cancelaria de Stat şi de la 40 de primării la un chestionar tematic şi pe interviuri în profunzime cu angajaţi ai organizaţiilor internaţionale care oferă asistenţă pentru dezvoltare.

Studiul a fost elaborat cu suportul financiar al fundaţiei germane Hanns Seidel, cu care IDIS „Viitorul” are încheiat un acord de cooperare pe trei ani.