Nume
Parola
Vizualizări: 2927
Săptămâna desenelor împotriva muncii copilului în Moldova
Vadul lui Vodă, 8 Iulie 2011 — 65 de desene împotriva muncilor grele ale copilului, reunite într-o expoziție – acesta este răspunsul la fenomenul exploatării copiilor prin muncă pe care l-au prezentat, în culori, cei 65 de copii care s-au aflat în aceste zile într-o tabără de vară, desfășurată cu sprijinul organizației non-guvernamentale AVE COPIII (finanțat de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, UNHCR) și al Federației Naționale a Patronatului din Agricultură și Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova.

FNPAIA este implicată, al cincilea an consecutiv, în susținerea unor tabere de vară în care copiii din familii vulnerabile și copiilor refugiați participă la concursuri de desen consacrate combaterii muncilor grele și periculoase și sunt ghidați de adulți în excursii și în sesiuni de cunoaștere a plaiului. Partenerul FNPAIA al acestor activități este Asociația Obștească pentru Abilitarea Copilului și Familiei AVE Copiii.

Săptămâna desenelor împotriva muncii copilului face parte din Agenda de vară pentru combaterea formelor grave ale muncii copilului, lansată de Federația Patronatului din Agricultură, la 1 iunie, la Edineț, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, și continuată, la 10 iunie, printr-o Conferință Națională, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului.

”Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară este implicată, deja de șase ani, într-o inițiativă de informare și conștientizare a patronilor agricoli și a societății despre efectele negative asupra copiilor ale muncilor grele și periculoase”, a afirmat președintele FNPAIA, Alexandru Slusari. ”Pentru noi este important ca toți copiii să se dezvolte acum când sunt copii, iar asemenea activități artistice sau de timp liber pe care le sprijinim îi vor ajuta să ajungă la maturitate instruiți și sănătoși”.

”Taberele pe care le organizăm tradițional, în parteneriat cu Federația Patronatului din Agricultură, au reunit copii refugiați, copii din mediul rural, copii din familii vulnerabile – anume copiii care sunt expuși riscului de a fi exploatați prin muncă, oferindu-le oportunitatea de a se odihni și de a fi implicați în activități educaționale și recreative”, a menționat Natalia Poştaru, Coordonator de proiect la organizația non-guvernamentală AVE COPIII.

Desenele create de copii și prezentate în expoziția de la Vadul lui Vodă vor fi folosite ulterior în materialele vizuale ale organizațiilor partenere ale acțiunii.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat, în 2005, proiectul FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

----

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA)
bd. Ştefan cel Mare 162, b. 1309-1310 Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85
Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org

----

Imagine: http://societateapentrurefugiati.blogspot.com