Nume
Parola
Vizualizări: 1885
Va fi lansat un nou proiect în domeniu instruirii cadrelor meşteşugăreşti conform standardelor europene
Chisinau, 29 Aprilie 2011 — În luna mai curent, va fi lansat un nou proiect în domeniu instruirii cadrelor meşteşugăreşti conform standardelor europene, având la bază experienţa germană. Vineri, 29 aprilie 2011, la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, a fost semnat un Acord de colaborare între CCI a Moldovei, Şcoala profesională din or. Căuşeni şi Fundaţia germană „Eberhard-Schöck-Stiftung”. Acesta ce prevede iniţierii unui proiect în vederea îmbunătăţirii durabile a pregătirii profesionale a cadrelor meşteşugăreşti în Republica Moldova.

Acordul a fost semnat de preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, directorul Şcolii profesionale din Căuşeni, Vitalie Negură şi directorul Fundaţiei „Eberhard-Schöck-Stiftung”, Peter Möller.

Referindu-se la importanţa evenimentului, preşedintele CCI, Gheorghe Cucu a menţionat bunele relaţii de colaborare în domeniul instruirii, pe care le are CCI cu mai mulţi parteneri din Germania. „Economia naţională are nevoie de cadre muncitoreşti bine calificate, însă actualul sistem de învăţământ nu poate face faţă cerinţelor pieţei, fiind unul ineficient. Împreună putem contribui la reformarea acestuia, implicând în proces principalii actori: CCI, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, instituţiile de învăţământ profesional, agenţii economici. Prin schimbarea viziunii asupra pregătirii muncitorilor, perfecţionarea cadrului legislativ în domeniu, certificarea forţei de muncă şi intensificarea relaţiilor de colaborare dintre principalii actori vom reuşi să ne atingem obiectivele propuse”.

În acest context, directorul Fundaţiei germane „Eberhard-Schöck-Stiftung”, Peter Möller a spus că CCI a Moldovei a fost aleasă în calitate de partener al proiectului, deoarece deţine o experienţă mare în domeniu. „Este îmbucurător că avem scopuri comune şi sper ca împreună să contribuim la dezvoltarea instruirii profesionale în Moldova. Semnarea Acordului este un prim pas în acest sens. În cadrul proiectului, Şcoala profesională din Căuşeni va beneficia nu doar de utilaj modern pentru prelucrarea lemnului, or, acesta este inutil în lipsa specialiştilor calificaţi. Vor fi pregătite şi cadre didactice, elevi, se va face schimb de experienţă cu specialişti din Germania.
Aceasta nu este unica acţiune pe care intenţionăm să o realizăm, iar dacă implementarea proiectului va aduce rezultatele scontate, vor urma şi altele, de lungă durată”.
La rândul său, directorul Şcolii profesionale din Căuşeni, Vitalie Negură, a afirmat că proiectul este binevenit pentru sistemul de instruire profesională, iar modernizarea echipamentului şcolii, ce pregăteşte tâmplari, zidari, cusătorese, va contribui la instruirea specialiştilor conform necesităţilor economiei şi cerinţelor internaţionale.

Nou proiect se preconizează să fie lansat în luna mai 2011, pe o durată de 3 ani. Scopul iniţierii lui este ca specialiştii pregătiţi în meseriile ce ţin de prelucrarea lemnului să deţină un certificat de absolvire recunoscut de economia ţării, act ce le va oferi posibilitatea să candideze în spaţiul european pentru job-uri calificate.

Obiectivul proiectului este modernizarea pregătirii profesionale a tâmplarilor în cadrul Şcolii profesionale din Căuşeni, prin crearea unui centru modern de instruire, perfecţionarea profesională a instructorilor şi instruirea elevilor de către maiştri germani şi prin elaborarea şi prezentarea recomandărilor şi materialelor pentru proiectarea atât practică, cât şi teoretică a orelor de instruire.

Menţionăm că, CCI a Moldovei derulează un proiect similar împreună cu Camera Meşteşugarilor din Koblenz, Germania, în cadrul căruia atelierele de instruire ale 2 şcoli profesionale din Chişinău, în domeniul construcţiilor şi, respectiv, culinar, au fost renovate şi reutilate. Aici, experţi germani şi-au împărtăşit experienţa cu instructori, elevi şi maiştri de la întreprinderi. În prezent se desfăşoară etapa a II-a a proiectului.
www.chamber.md