Nume
Parola
Vizualizări: 2309
IDIS „Viitorul” implică tinerii pentru a mobiliza comunităţile să participe la alegerile locale din 2011
13 Aprilie 2011 — IDIS „Viitorul” a dat start proiectului „Campanie pentru schimbare la nivel local şi participare”, iniţiativă care va implica tinerii într-o campanie „de la uşă la uşă”, prin care se va încuraja participarea la alegerile locale din 5 iunie 2011. Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu organizaţia cehă „Agora Central Europe” şi este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, prin intermediul programului „Transition”.

DIS „Viitorul” şi-a asumat responsabilitatea de a produce materiale de educaţie civică pentru scrutinul local: 5 000 de afişe, 10 000 de calendare, pixuri, maiouri, genţi şi alte accesorii promoţionale. Acestea vor fi ulterior distribuite de câtre reţeaua de tineri lideri. Mai mult, aceştia vor utiliza metode de mobilizare pe cât de eficiente, pe atât de econome, făcând campania una mai aproape de oameni şi mai pe înţelesul lor. Cele mai inovative modele de implicare cetăţenească vor face subiectul unui Ghid de bune practici, care va fi oferit beneficiarilor IDIS într-un tiraj de 200 de exemplare.

Tinerii lideri au fost selectaţi dintre cei 150 implicaţi în competiţii de dezbateri într-un proiect anterior, numit sugestiv „În calea spre Parlament”. Şi acea iniţiativă a fost bazată pe parteneriatul de succes dintre IDIS „Viitorul” şi „Agora Central Europe”.

Proiectul „Campanie pentru schimbare la nivel local şi participare” va continua tradiţia de a organiza competiţii de dezbateri. „Succesul proiectului precedent şi impresiile tinerilor ne-au convins că merită să insistăm pe aceste exerciţii de democraţie şi de persuasiune. Tinerii trebuie să înveţe a respecta opiniile contrare şi a aduce argumente la afirmaţiile lor”, explică coordonatorul de proiect de la IDIS „Viitorul”, Olesea Cruc.

Urmează ca experţii cehi să desfăşoare ateliere pe modul de organizare a dezbaterilor şi argumentare în 12 şcoli din cele 6 raioane implicate. Atelierele vor fi urmate de lecţii practice, care vor fi filmate, pentru a putea fi analizată prestaţia tinerilor. Cele mai reuşite secvenţe vor fi incluse într-un film educativ, produs de IDIS „Viitorul”. În continuare, vor avea loc 3 dezbateri regionale (Nord, Sud, Centru). Competiţia va culmina cu un concurs naţional, care va fi mediatizat pe larg de media locale şi naţionale. Pentru a da amploare evenimentului, locaţia aleasă este Palatul Republicii, sala unde au loc sesiunile parlamentare.

Proiectul „Campanie pentru schimbare la nivel local şi participare” va fi desfăşurat pe tot parcursul anului 2011 şi are un buget total de 35 000 de euro.

Anterior, timp de trei ani, aproximativ 900 de tineri au participat la seria de „dezbateri europene” organizate de IDIS, interacţionând direct cu reprezentanţi ai autorităţilor publice, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale. IDIS „Viitorul” a devenit o instituţie de referinţă pentru vorbitori străluciţi, printre care se numără ambasadori şi diplomaţi de carieră, experţi internaţionali şi personalităţi notorii. Totodată, IDIS a pregătit deja două generaţii de tineri lideri, prin intermediului programului său complex de educaţie politică, care va fi reluat în 2011.