Nume
Parola
Vizualizări: 2787
De arhitectura noului Tratat privind Forţele Convenţionale în Europa depinde demilitarizarea regiunii transnistrene
24 Februarie 2011 — Prevederile Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa (FACE), în tandem cu Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul, reprezintă poate singurele instrumente eficiente de a obliga Rusia să-şi onoreze angajamentele asumate de a-şi retrage muniţiile şi militarii din regiunea transnistreană. În acest context, Chişinăul trebuie să facă faţă unor negocieri complicate, unde se ciocnesc interese legate de securitatea internaţională şi continentală.
Or, Federaţia Rusă pretinde la rândul său că nu are în RM tehnică militară prevăzută în FACE şi aminteşte de Declaraţia Comună a lui Medvedev, Voronin şi Smirnov din 18 martie 2009, prin care i s-ar fi oferit acordul pentru staţionare în regiunea transnistreană. Există riscul ca, în numele „securităţii europene”, să fie făcute unele concesii Kremlinului. În acelaşi timp, Statele Unite, interesate de avansarea în negocierile pe marginea unor dosare conexe ca Scutul Antirachetă, Afganistanul şi programul nuclear iranian, ar putea să reducă din intransigenţa cu care a tratat angajamentele Rusiei de la Istanbul.
Republica Moldova trebuie să se asigure, inclusiv prin acorduri bilaterale şi colective cu statele membre NATO, că orice tratate semnate cu Federaţia Rusă în termeni militaro-strategici nu vor „anula” angajamentele acesteia privind retragerea trupelor şi muniţiilor din Transnistria, iar un nou Tratat privind Forţele Convenţionale în Europa, dacă va fi semnat, va menţine legătura cu Actul final şi Declaraţia de la Istanbul.

Totodată, diplomaţia moldovenească trebuie să corecteze „eroarea electorală” a ex-preşedintelui V. Voronin, asigurând partenerii euroatlantici şi amintind Rusiei că „acordul statului gazdă” în Republica Moldova presupune semnarea unui tratat interstatal clasic care conţine termeni de staţionare, ratificat ulterior în Parlament.

În privinţa pacificatorilor, Republica Moldova trebuie să solicite oficial Uniunii Europene şi Federaţiei Ruse înlocuirea militarilor ruşi din regiunea transnistreană cu o misiune civilă de monitorizare din cadrul Politicii Europene de Securitate şi Apărare.

La aceste concluzii ajunge expertul IDIS „Viitorul” Eduard Ţugui în analiza intitulată „Demilitarizarea Transnistriei în contextul remodelării echilibrului militaro-strategic european”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.