Nume
Parola
Vizualizări: 2659
Aderarea la spaţiul european aviatic comun trebuie să fie pentru Republica Moldova o prioritate de acelaşi rang cu liberalizarea regimului de vize
2 Februarie 2011 — Aderarea la spaţiul european aviatic comun (SEAC) ar trebui să fie o prioritate alături de dialogul privind liberalizarea regimului de vize şi negocierea Acordului de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv. Rolul de lider printre statele Parteneriatului Estic, atribuit Republicii Moldova, este unul incomplet fără apartenenţa la SEAC.

Moldova ar trebui să folosească oportunitatea preşedinţiei favorabile a UE, deţinute în 2011 de Ungaria şi apoi de către Polonia, şi să negocieze integrarea în SEAC. Este important să fie obţinute concesii, îndeosebi în privinţa termenului limită de exploatare a aeronavelor sovietice. De asemenea, procesul de aderare la SEAC trebuie să fie unul treptat, pentru a estompa efectele crizei financiare asupra Air Moldova şi a lăsa timp suficient unei privatizări ca la carte, transparente. În aceste condiţii, este de datoria societăţii civile şi a populaţiei să exercite presiune publică asupra guvernării, fiindcă pe umerii consumatorilor simpli stă povara financiară a neliberalizării pieţei aviatice.

Cert este că liberalizarea pieţii aviatice ar fi o sincronizare genială şi oportună pentru moldoveni, mai ales în contextul când obţinerea regimului liberalizat de vize ar putea avea loc odată cu intrarea pe piaţă a companiilor low-cost.

La aceste concluzii ajunge expertul IDIS „Viitorul” Leonid Litra în analiza intitulată „Are Moldova nevoie de companii aeriene low-cost?”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.

Descărcaţi aici cea de-a 17-a ediţie a Buletinului de politică externă.