Nume
Parola
Vizualizări: 2215
Actele şi taxele necesare pentru întocmirea dosarului de renunţare la cetăţenia română
Bucuresti, 26 Ianuarie 2011 — a) cererea de renunţare la cetăţenia română, completată în două exemplare şi semnată;
b) lista cu date personale;
c) certificatul de atestare fiscală, eliberat de administraţia financiară din localitatea ultimului domiciliu din România, din care să rezulte situaţia debitelor solicitantului faţă de statul român;
d) certificatul de cazier judiciar eliberat de secţia de poliţie din localitatea ultimului domiciliu din România;
e) dovada deţinerii cetăţeniei altui stat (paşaport, comunicare privind acordarea condiţionată a cetăţeniei).
f) procura specială autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României pentru depunerea cererii de renunţare şi copie legalizată de pe paşaport dacă cererea se depune de altă persoană. Mandatarul va depune şi copia propriului act de identitate;
g) declaraţie pe propria răspundere autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României privind debitele faţă de persoane fizice sau juridice din România;
h) copii legalizate de pe actele de stare civilă (certificate de naştere, căsătorie).
i) promisiunea acordării cetăţeniei de către statul de domiciliu - traducere în limba română legalizata şi copie xerox de pe original; ori dovada obţinerii cetăţeniei statului de domiciliu, traducere în limba română legalizată precum şi copia xerox a originalului sau copie legalizată de pe paşaportul străin în cazul obţinerii altei cetăţenii;
j) un dosar cu şină
k) chitanţele aferente taxelor plătite: 60 lei taxa consulară 75 lei M.O. şi 30 lei taxa de cerere.
Notă: Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere. Dacă naşterea sau căsătoria a avut loc în străinătate se depune certificatul transcris la Direcţia informatizată a persoanelor. Certificatele de naştere ale minorilor se depun în copii legalizate la dosarele părinţilor dacă este cazul transcrise. Pentru minorul care a împlinit 14 ani se depune şi consimţământul său autentificat, dat în faţa notarului sau a consulului. Actele întocmite în străinătate trebuie să poarte apostila aplicată de autoritatea desemnată de statul emitent conform Convenţiei de la Haga din. 1961 ori să fie supralegalizate. În cazul în care actele sunt întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai României nu este necesară apostila ori supralegalizarea. Pentru minori nu se percep taxe.

Alte cazuri de pierdere a cetăţeniei române
Copilul minor, cetăţean român, adoptat de un cetăţean străin, pierde cetăţenia română, dacă, la cererea adoptatorului sau, după caz, a adoptatorilor, dobândeşte cetăţenia acestora în condiţiile prevăzute de legea străină. Minorului care a împlinit vârsta de 14 ani i se cere consimţământul.
Data pierderii cetăţeniei române este data dobândirii de către minor a cetăţeniei adoptatorului. În cazul declarării nulităţii sau anulării adopţiei, copilul care nu a împlinit vârsta de 18 ani este considerat că nu a pierdut niciodată cetăţenia română.
Cetăţenia română se pierde şi în cazul în care filiaţia s-a stabilit numai faţă de un părinte cetăţean străin, celălalt părinte rămânând necunoscut.


PROCEDURA RETRAGERII CETĂŢENIEI ROMÂNE ŞI APROBĂRII RENUNŢĂRII LA CETĂŢENIA ROMÂNĂ

Cererea de renunţare la cetăţenia română se face personal sau prin mandatar cu procură specială şi se depune la comisia care funcţionează pe lângă Ministerul Justiţiei. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererile de renunţare la cetăţenia română la misiunile diplomatice ori la oficiile consulare ale României din ţara în care locuiesc.
Dovada renunţării la cetăţenia română se face cu adeverinţa eliberată de secretarul comisiei care funcţionează pe lângă Ministerul Justiţiei, pentru persoanele cu domiciliul în România, ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, pentru persoanele cu domiciliul în străinătate.
Persoanele care au redobândit cetăţenia română cu stabilirea domiciliului în România sau care şi-au stabilit ulterior domiciliul în România nu vor putea exercita dreptul la libera circulaţie în baza paşaportului emis de autorităţile române pentru a călători în alte state decât statul de origine timp de 4 ani de la data stabilirii, respectiv a schimbării domiciliului.
Ministerul de Interne poate acorda dispensa pentru exercitarea dreptului la libera circulaţie în următoarele situaţii:
1. • reîntregirea familiei sau vizitarea soţului ori a unei rude până la gradul II inclusiv;
2. • vizitarea unei rude până la gradul IV grav bolnave;
3. • realizarea unei intervenţii medicale în lipsa căreia sănătatea persoanei ar fi în pericol;
4. • efectuarea unui stagiu de perfecţionare sau ca urmare a obţinerii unei burse;
5. • deplasări determinate de natura ocupaţiei exercitate în România

Av.COLTUC MARIUS
www.coltuc.ro
0745.150.894