Nume
Parola
Vizualizări: 2208
34 de instituţii de învăţământ au depus dosarele pentru a participa la Concursul de eficienţă energetică
21 Ianuarie 2011 — 34 de instituţii de învăţământ au depus dosarele pentru a participa la Concursul de eficienţă energetică, anunţat în cadrul proiectului “Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”. Iniţiativa este sprijinită financiar de Comisia Europeană, prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană şi dialog).

Dosarele au fost colectate în perioada 15 noiembrie 2010 – 20 ianuarie 2011 şi au inclus:

• Informaţii generale despre instituţia publică;
• Chestionar;
• Eseu „energetic”: descrierea practicii (practicilor) pozitive privind eficientizarea consumului de energie;
• Alte materiale care confirmă experienţa şi profesionalismul în domeniul menţionat, cum ar fi studii, premii, broşuri, articole, etc.

În continuare, până la 10 martie 2011, o comisie formată din experţi independenţi, dar şi reprezentanţi ai administraţiei capitalei, va examina dosarele. Componenţa Comisiei de evaluare a fost stabilită după cum urmează:

• Gabriela Ciumac, şefa Direcţiei relaţii externe, cooperare regională şi integrare europeană, primăria Chişinău – preşedinta Comisiei de evaluare;
• Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, primăria Chişinău;
• Lilian Carp, şeful Cabinetul primarului general al municipiului Chişinău;
• Natalia Lipca, consilieră a primarului general al municipiului Chişinău;
• Gheorghe Stamate, manager de proiect, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova;
• Ecaterina Fabian, cercetător, proiectul „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente”.

Urmează ca membrii Comisiei de evaluare să efectueze vizite în teren şi să evalueze la faţa locului performanţele în domeniul economisirii energiei la cele 34 de şcoli participante.

Criteriile de evaluare sunt:
• Contribuţia comunităţii la efortul depus de administraţia instituţiei în acţiunile de creare a condiţiilor de reducere a consumului de energie
• Numărul ideilor (practicilor) generate la nivelul instituţiei cu impact direct sau indirect asupra eficientizării consumului de energie
• Numărul practicilor nemijlocit implementate până în acest moment
• Acţiuni de informare a elevilor şi personalului instituţiei pe marginea subiectului eficienţei energetice: ore educative, materiale promoţionale, seminarii, traininguri, concursuri, etc.
• Iniţiative de monitorizare şi cuantificare a rezultatelor acţiunilor întreprinse
• Existenţa unor planuri sau programe de acţiuni viitoare orientate spre eficientizarea consumului de energie

Ceremonia de premiere va avea loc la 15 martie 2011. Premiul mare este de până la 100 000 de euro oferiţi pentru izolarea termică a edificiului şcolii. Deţinătorii locului II şi III se vor alege cu 5000, şi respectiv 3500 de euro. Toate premiile vor fi recepţionate de câştigători sub formă de materiale/ produse/ lucrări care vor contribui la eficientizarea energetică a instituţiei publice.

Proiectul european „Creşterea eficienţei energetice a municipiilor Chişinău şi Sevastopol pe baza experienţei pozitive existente” este derulat în parteneriat de primăria capitalei şi IDIS „Viitorul”. Bugetul total al proiectului este de apr. 673 000 EUR, dintre care 20% sunt acoperite de către beneficiarii acestui proiect.

Pe lângă concursul de eficienţă energetică, proiectul mai cuprinde şi o importantă componentă de educaţie publică, diseminare de practici pozitive şi consultări între autorităţile municipale şi populaţia capitalei. Educaţia de utilizare eficientă a energiei va oferi auditoriului interesat din RM istorii de succes din spaţiul comunitar european şi statele vecine, selectate de către partenerii primăriei Chişinău şi IDIS „Viitorul” în acest proiect - Uniunea Municipalităţilor din regiunea Marmara şi Universitatea din Marmara (Turcia). De asemenea, vor fi vernisate două expoziţii naţionale, unde vor fi prezentate tehnologii deopotrivă inovatoare şi eficiente energetic.