Nume
Parola
Vizualizări: 2128
9 noiembrie, Chişinău: Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană
8 Noiembrie 2010 — Experţi din Republica Moldova şi Slovacia se vor întruni la 9 noiembrie curent la Chişinău la lansarea proiectului „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:30 în Sala Albă a hotelului „Codru”, situat pe str. 31 August 127. La lansare şi-au dat acordul să participe oficiali ai administraţiei publice centrale şi locale, experţi independenţi, lideri de ONG, cercetători, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă.

La deschidere vor fi prezenţi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Slovace, Mikuláš Dzurinda şi viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Natalia Gherman. Totodată, vor participa preşedintele Comisiei parlamentare al RM pentru politică externă şi integrare europeană, Igor Corman, şi omologul său slovac, Ivan Štefanec.

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri va începe la ora 19:00 şi va dura jumătate de oră. Ministrul de Externe al Slovaciei se va referi la următoarele aspecte:

Cu ce state din Europa de Est colaborează Slovacia la capitolul programe de susţinere? Care este magnitudinea acestor colaborări ?
Cum a influenţat procesul de integrare europeană realizarea Convenţiei Naţionale în Slovacia? Care a fost intensitatea colaborării dintre societate civilă şi autorităţi în implementarea acquis-ului comunitar?
La rândul său, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Natalia Gherman, va oferi răspuns la următoarele întrebări:

Care sunt domeniile cele mai importante în care Republica Moldova are nevoie de ajutor în vederea alinierii la standardele europene?
Slovacia este un stat din UE care are mai multe lucruri în comun cu Republica Moldova – este un stat de dimensiuni relativ mici, a fost parte a blocului statelor socialiste. Cum apreciaţi aceste elemente comune în procesul de colaborare dintre statele noastre?
Declaraţiile de presă vor fi urmate de o recepţie oficială.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale cu participarea societăţii civile în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.