Nume
Parola
Vizualizări: 2107
80 de elevi învaţă cum să îşi susţină punctul de vedere şi să învingă în dezbateri
21 Septembrie 2010 — 80 de elevi au îmbinat utilul cu plăcutul la Orheiul Vechi, unde, pe lângă vizitarea locurilor istorice, s-au implicat în competiţii de dezbateri. Această rundă a fost una neformală, pentru a-i pregăti de tineri de concursurile regionale şi cel naţional de dezbateri. Toate aceste evenimente fac logica proiectului „În calea spre Parlament”, desfăşurat în parteneriat cu organizaţia cehă „Agora Central Europe” şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

„Pentru mulţi dintre tineri, a fost pentru prima dată când au văzut Orheiul Vechi, ei fiind din alte regiuni şi în unele cazuri neavând posibilitatea financiară de călători pe teritoriul propriei ţări. Iată de ce am vrut să le facem o bucurie şi totodată să facem o repetiţie generală pentru adevărată competiţie care va urma, de această dată cu un juriu adevărat”, relatează coordonatorul de proiect de la IDIS „Viitorul”, Olesea Cruc.

Pentru „dezbaterile în aer liber” din 18-19 septembrie 2010, elevii au fost selectaţi din 8 licee, din 4 raioane: Călăraşi, Teleneşti, Cantemir şi Cimişlia. Aceştia susţin că formatul lejer este cel care a făcut evenimentul unul de succes:

„Ne-am distrat de minune şi avem amintiri plăcute. Mai mult, am aflat lucruri noi şi am înţeles că o persoană, cu cât e mai activă în societate, cu atât are mai multe şanse de a se implica”. (Sergiu Bucataru din raionul Călăraşi)
„E prima mea călătorie şi am rămas impresionată de farmecul locurilor. Şi experienţa cu dezbaterile este ce-a dintâi pentru mine”. (Maria Ursu din raionul Cantemir)

Toţi participanţii la competiţia de dezbateri au primit ghidul „În calea spre Parlament”, produs în cadrul proiectului gestionat de IDIS „Viitorul”, ghid care compilează tehnici de dezbateri şi de argumentare. Metodologia „În calea spre Parlament” dispune deja de o tradiţie de cinci ani în Republica Cehă şi doi ani în Georgia. Această iniţiativă vine să continue parteneriatul de succes dintre IDIS „Viitorul” şi „Agora Central Europe”, care au colaborat în proiecte de stimulare a participării cetăţeneşti.

Anterior, timp de trei ani, aproximativ 900 de tineri au participat la seria de „dezbateri europene” organizate de IDIS, interacţionând direct cu reprezentanţi ai autorităţilor publice, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale. IDIS „Viitorul” a devenit o instituţie de referinţă pentru vorbitori străluciţi, printre care se numără ambasadori şi diplomaţi de carieră, experţi internaţionali şi personalităţi notorii.

Totodată, IDIS a pregătit deja două generaţii de tineri lideri, prin intermediului programului său complex de educaţie politică. În acest an IDIS va relansa Şcoala sa de liderism politic. Anunţul oficial va fi plasat pe leader.viitorul.org.

# # #

IDIS „Viitorul” reprezintă o instituţie de cercetare, instruire şi iniţiativă publică, care activează pe o serie de domenii legate de: analiză economică, guvernare, cercetare politică, planificare strategică şi management al cunoştinţelor. IDIS activează în calitate de platformă comună care reuneşte tineri intelectuali, preocupaţi de succesul tranziţiei spre economia de piaţă şi societatea deschisă în Republica Moldova. Pentru a afla mai multe despre activitatea IDIS „Viitorul”, accesaţi: www.viitorul.org.

Asociaţia civică „Agora Central Europe” (Agora CE) a fost fondată în 1998 propunându-şi drept scop să ofere asistenţă pentru a consolida comunicarea şi cooperarea între cetăţeni şi primării şi a spori interesul cetăţenilor cu privire la problemele comunităţii.