Nume
Parola
Vizualizări: 3103
Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie a pledat, la Strasbourg, cauza copiilor şi a progresului social în Moldova
Chişinău, 18 Iunie 2010 — Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Liliana Palihovici, a pledat la Strasbourg, în timpul vizitei sale la Consiliul Europei, între 14 şi 16 iunie 2010, cauza copiilor din Moldova şi a obţinut sprijinul forului european pentru mai multe acţiuni pe plan social.

În centrul discuţiei purtate de Preşedinta Comisiei Parlamentare a legislativului moldovean, Liliana Palihovici, cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Maud de Boer Buquicchio, s-a aflat politica socială a Republicii Moldova, inclusiv programele de promovare a respectării drepturilor copilului şi prevenirea abuzului şi violenţei împotriva copiilor. De asemenea, schimbul de opinii a vizat şi participarea Republicii Moldova la Campania europeană de prevenire a tuturor formelor de abuz şi violenţă asupra copilului, ce va fi lansată de Consiliul Europei, la Roma, în noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Violenţei asupra Femeii.

La Strasbourg, Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială a avut şi o întrevedere cu Alexander Vladicenco, Şeful Directoratului General pentru Coeziune Socială din cadrul Consiliului Europei. La această întâlnire, oficialul moldovean a obţinut sprijinul Consiliului Europei pentru mai multe acţiuni pe plan social în Moldova, inclusiv pentru efectuarea unei expertize a legislaţiei Republicii Moldova în domeniul social şi formularea recomandărilor de ameliorare a acesteia. Astfel, Consiliul Europei va oferi consultanţă Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie în procesul de perfecţionare a cadrului legal în domeniul social în Moldova.

Pe agenda de la Strasbourg a Preşedintei Comisiei Parlamentare s-au aflat, de asemenea, întâlniri cu Gijda Farell, Şefa Departamentului Cercetare şi Dezvoltare în
în domeniul social al Consiliului Europei; Regina Jensdottir, Şefa Departamentului Politici şi Drepturile Copilului; Myrtia Murgia, Consilier Politic în cadrul Directoratul General pentru Democraţie şi Consiliere Politică; Thorsten Afflerbach, Şeful Departamentului Integrarea Persoanelor cu Dizabilităţi, precum şi cu Sylvie Affholder, Secretar Adjunct al Comitetului pentru Oportunităţi Egale şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor.

În cadrul discuţiilor de la Consiliul Europei, a fost anunţată organizarea, în septembrie 2010, în Republica Moldova a unei mese rotunde axată pe problemele persoanelor cu dizabilităţi, cu participarea parlamentarilor şi a reprezentanţilor Guvernului, societăţii civile şi a experţilor Consiliului Europei. La Strasbourg, Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Liliana Palihovici, a abordat şi subiectul rapoartelor pe care Republica Moldova le prezintă anual cu privire la aplicarea prevederilor Cartei Sociale a Consiliului Europei, pe care şi Moldova a ratificat-o. În acest an, Republica Moldova va raporta progresele înregistrate în ceea ce priveşte articolele 7, 8, 16, 17, 19, 27, vizând dreptul copiilor şi tinerilor la familie, protecţie socială, juridică şi economică, dreptul la protecţia maternităţii, dreptul lucrătorilor migranţi şi al familiilor lor la protecţie şi asistenţă.