Nume
Parola
Vizualizări: 1700
Doar prin cooperarea între think-tankuri şi ministere pot fi generate mecanisme de prevenire a crizelor în Republica Moldova
14 Mai 2010 — Raportul IDIS de prevenire a crizelor a fost prezentat la 13 mai 2010 reprezentanţilor ministerelor de resort, la un eveniment organizat cu suportul Ministerului Tineretului şi Sportului. Raportul de prevenire a crizelor reprezintă un produs trimestrial al IDIS „Viitorul”, care compilează o serie de studii pe patru teme sensibile, ce conturează domenii depozitare de riscuri pentru securitatea Republicii Moldova: regional, politic, economic şi social. Cercetarea apare cu suportul National Endowment for Democracy (NED).

Prin asemenea întruniri neformale, se urmăreşte o mai bună cooperare între societatea civilă şi autorităţi în domeniul prevenirii crizelor. Această colaborare ar trebui să se bazeze pe următoarele aspecte-cheie:

• Punerea la dispoziţia autorităţilor a materialelor analitice;
• Raţionalizarea gândirii pe probleme sensibile şi orientarea spre rezolvarea problemelor;
• Expunerea publică a unor date pe care ministerele uneori nu le pot declara în nume propriu;
• Pregătirea documentelor utilizabile în relaţia cu Uniunea Europeană;
• Partajarea responsabilităţii şi asigurarea sprijinului în situaţii de criză.

„Or, Guvernele din Europa de Est sunt în general slab echipate şi nepregătite pentru prevenirea mişcărilor de masă. Serbia, Ucraina, Moldova sunt exemple de incapacitate de folosire a forţei. Evenimentele din 7 aprilie de la Chişinău au demonstrat asta cu prisosinţă. Declanşarea spontană a unei ample mişcări stradale a paralizat forţele de ordine şi creat haos şi anarhie pe durata unei zile”, a subliniat expertul IDIS Cornel Ciurea, coordonatorul Raportului de prevenire a crizelor.

Ciurea a mai explicat cum ar trebui să arate un sistem ideal de prevenire a crizelor. Acesta ar trebui să conţină:
1. Conştientizarea riscului – colectarea sistematică a datelor şi realizarea evaluării riscurilor

2. Monitorizarea şi dezvoltarea serviciilor de atenţionare timpurie – dezvoltarea unor servicii operative de monitorizare şi atenţionare timpurie

3. Diseminarea şi comunicarea cu publicul

4. Capacitatea de reacţie

Reprezentanţii ministerelor s-au arătat interesaţi de această ofertă de colaborare a IDIS „Viitorul”, remarcând totodată disponibilitatea lor de a oferi date în timp util pentru a produce analize de calitate.