Nume
Parola
Vizualizări: 2063
Funcţionarii publici, aleşii locali şi ONG-iştii din UTA Găgăuzia învaţă cum să atragă investiţii străine în regiune
7 Mai 2010 — 20 de funcţionarii publici, aleşi locali şi ONG-iştii din UTA Găgăuzia au fost instruiţi de experţii IDIS „Viitorul” în domenii precum: scrierea şi atragerea proiectelor europene, planificarea bugetară. În total, s-au desfăşurat două module de training, în perioada 22-23 aprilie, respectiv 29-30 aprilie 2010. Cursurile de instruire sunt parte componentă a programului „Asistarea autorităţilor găgăuze în implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economică UTA Găgăuzia prin intermediul conceptului DELTA-Moldova”. Programul este iniţiat de LGI/OSI, în cooperare cu autorităţile din Găgăuzia, co-finanţat de Fundaţia SOROS – Moldova şi implementat de IDIS „Viitorul”.

Liubomir Chiriac, coordonatorul proiectului, susţine că traingurile au fost concepute astfel încât să fie de real ajutor în gestionarea proiectelor transfrontaliere: „La cursuri s-a examinat cooperarea UTA Găgăuzia în cadrul euroregiunilor, precum şi participarea regiunii din sudul ţării noastre la structurile şi organizaţiile europene care promovează dezvoltarea economică şi instituţională, în scopul realizării unor proiecte de interes comun.”

Carolina Ungureanu, Grant manager la IDIS „Viitorul”, unul din trainerii acestor seminare, este de părere că anume exerciţiile practice la care participanţii au elaborat şi ajustat bugete au fost cele care au asigurat succesul cursurilor. „Totodată, s-a pus accent pe activităţile eligibile pentru finanţare din cadrul cooperării transfrontaliere şi anume: promovarea dezvoltării economice şi sociale, abordarea unor problematici de interes comun, asigurarea unor graniţe sigure şi eficiente, promovarea unor acţiuni de tip „People to People”, adaugă Ungureanu.

„Pot afirma cu certitudine că aşteptările mele faţă de acest training au fost chiar depăşite. Sunt sigură că voi şti să aplic cu succes cunoştinţele dobândite în activitatea mea de zi cu zi”, relatează directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională a Găgăuziei, Liubovi Cruşca.

Ecaterina Petcovici, primariţă de Joltai, afirmă la rândul său: „Sperăm că astfel de trainiguri vor contribui la dezvoltarea abilităţilor noastre privind atragerea şi implementarea proiectelor europene în localităţile UTA Găgăuzia”.

În lunile mai-iulie 2010 vor fi desfăşurate alte module de training pentru funcţionarii publici, aleşi locali şi ONG-iştii din UTA Găgăuzia, care vor acoperi de această dată pe monitorizarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a regiunii. Strategia a fost elaborată cu suportul aceloraşi donatori – LGI/OSI şi Fundaţia Soros – Moldova – şi reprezintă rezultatul a mai mult de un an de eforturi şi consultări energice, iniţiate de autorităţile UTA Găgăuzia, în cooperare strânsă cu experţi independenţi, locali şi internaţionali, scopul acestor acţiuni fiind atragerea investitorilor străini și creşterea vizibilităţii Găgăuziei la nivel internaţional, ca zona economică liberă. Elaborarea Strategiei propriu-zise a fost precedată inaugurarea în septembrie 2008 a portalului www.gagauzia.md. În acest an, www.gagauzia.md, elaborat de compania „Trimaran”, a fost decernat cu diplomă de merit la concursul WEBTOP, la categoria „autorităţi publice”.

Tot în cadrul programului „Asistarea autorităţilor găgăuze în implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economică UTA Găgăuzia prin intermediul conceptului DELTA-Moldova” (iulie 2009 – iulie 2010) a fost creată Agenţiei de Dezvoltare Regională, care şi-a asumat misiunea de a gestiona proiectele de dezvoltare.