Nume
Parola
Vizualizări: 2183
„Tot satul mă ajută să cresc Om Mare!”: eveniment comunitar la grădiniţa din Pănăşeşti, Străşeni
Pănăşeşti, Străşeni, 26 Martie 2010 — Evenimentul comunitar de inaugurare a grădiniţei renovate din satul Pănăşeşti, Străşeni, a reunit toţi partenerii Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi în Moldova: Ministerul Educaţiei, comunitatea locală şi administraţia raională, reprezentanţi ai UNICEF şi Băncii Mondiale; iar acestora li s-au alăturat personalităţi originare din raionul Străşeni – campionul mondial la jocul de dame Ion Dosca şi artistul cobzar Tudor Ungureanu. Acţiunea s-a desfăşurat cu genericul „Tot satul mă ajută să cresc Om Mare!”.

„Felicit toţi copiii şi părinţii lor, fiindcă, după o pauză atât de îndelungată, au ocazia să păşească pragul acestei grădiniţe renovate şi dotate. Este cea de-a 41 grădiniţă din ţară, pe care Ministerul Educaţiei a inaugurat-o cu sprijinul comunităţii locale şi internaţionale”, a afirmat Ministrul Educaţiei, Leonid BUJOR. „Copiii au nevoie de grădiniţă, ca să înveţe şi să crească sănătoşi”, a menţionat Ministrul Educaţiei, relevând, totodată, importanţa exemplului şi ajutorului oferit de adulţi pentru dezvoltarea copiilor.

Astfel, prezenţa la eveniment a unor personalităţi originare din raionul Străşeni – campionul mondial Ion DOSCA şi artistul Tudor UNGUREANU – a susţinut ideea importanţei educaţiei timpurii în dezvoltarea copiilor. „Să nu ne fie teamă să implicăm copiii în activităţi, crezând că sunt prea mici. La orice vârstă, copiii au capacităţi nelimitate de învăţare. Cu cât un om învaţă mai mult, cu atât mai multe şanse de reuşită are în viaţă”, a spus campionul Ion Dosca, oferind în dar grădiniţei şase seturi de joc de dame, la care a susţinut apoi un simultan cu părinţii şi copiii prezenţi. La acest simultan a participat şi profesorul de educaţie fizică din şcoala din Pănăşeşti, Constantin Dumitraşcu, împreună cu nepoţica de 3 ani şi jumătate.

Primarul comunităţii, Vasile FODEA, a remarcat că suma de circa 800 000 de lei, investiţi în reparaţia şi dotarea grădiniţei de către Ministerului Educaţiei în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”, a stimulat atragerea altor fonduri: 325 000 de lei oferiţi de Consiliul Raional Străşeni şi 9000 000 de lei prin alte două proiecte susţinute de Guvern. „Grădiniţa de copii din Pănăşeşti a beneficiat de o investiţie totală de 2 milioane 25 mii de lei”, a spus primarul comunei, care şi-a amintit că pe vremea când avea copii mici şi era profesor, copiii mergeau la grădiniţă. „Atunci puteam să mergem liniştiţi la serviciu, pentru că ştiam că în grădiniţă copiii sunt îngrijiţi şi instruiţi”, a spus Vasile Fodea.

Grădiniţa din Pănăşeşti a fost renovată şi dotată în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, susţinut de UNICEF şi Banca Mondială. „Pentru UNICEF a fost o plăcere să colaboreze cu locuitorii satului, primarul, Preşedintele Raionului, Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială pentru a asigura un viitor acestor copii”, a afirmat, la festivitatea de inaugurare a grădiniţei, Alexandra YUSTER, Reprezentantul UNICEF în Moldova. „Este foarte important pentru copii să fie împreună, să se joace împreună şi, datorită Dumneavoastră, am reuşit acest lucru”, a declarat Alexandra Yuster.

Ala PÎNZARI, Coordonatoarea de Proiecte Educaţie şi Sănătate la Banca Mondială în Moldova, a relevat că acest proiect este rezultatul unor eforturi comune: „Acolo unde depunem o parte din sufletul nostru, aşa cum a fost la Pănăşeşti, reuşitele sunt mai mari”.

La festivitatea de inaugurare a grădiniţei renovate din Pănăşeşti a evoluat, alături de copiii din grădiniţă, formaţia de copii „MUGURAŞII” din s. Căpriana, r. Străşeni, acompaniată de Mihai BOBEICĂ, directorul Şcolii de Arte, or. Străşeni.

Artistul Tudor UNGUREANU, originar din raionul Străşeni, a susţinut un recital la cobză în cadrul evenimentului comunitar „Tot satul mă ajută să cresc Om Mare!”

DOSAR DE PRESĂ
Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” este realizat din sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile Proiectului sunt implementate, cu asistenţa UNICEF, de Ministerul Educaţiei.

În cadrul Proiectul „Educaţie pentru Toţi”:
• 66 de instituţii preşcolare au beneficiat de renovare
• 507 instituţii au primit dotări substanţiale (mobilă, materiale didactice, cărţi, jucării, terenuri de joc)
• Toate instituţiile preşcolare din ţară au beneficiat de cărţi şi instruire pentru educatori
• Administraţiile Locale din ţară au creat, în urma dotărilor oferite de Proiectul „Educaţie pentru Toţi”, circa 30 de centre comunitare de educaţie timpurie.

* * *
Fişiere biografice ale personalităţilor originare din raionul Străşeni, invitate la festivitatea de inaugurare a grădiniţei din Pănăşeşti

Ion DOSCA este mare maestru internaţional la jocul de dame şi campion mondial în 1999 (Sao Paulo, Brazilia). Vicecampion mondial în 1996 şi medaliat cu bronz la mondiale în 1993, 2004 şi 2007. Decorat cu ordinul „Gloria Muncii” (1999). În aprilie 2009, a devenit pentru a 15-a oară campion al Republicii Moldova la jocul de dame. Campion al Uniunii Sovietice (1991) şi campion al Statelor Unite ale Americii (2000).

Născut în satul Bucovăţ, raionul Străşeni. 55 de ani. Şi-a început cariera sportivă la vârsta de 12 ani. Are o fiică în clasa a 11-a, care a obţinut locuri premiante la cinci obiecte la olimpiadele naţionale.

Tudor UNGUREANU este starostele şi cobzarul grupului etno-folcloric „Ştefan Vodă” din Căpriana, Străşeni. Muzician originar din Căpriana şi preşedinte al Fundaţiei culturale „Căpriana”. 47 de ani, tată a doi copii. Tudor Ungureanu a moştenit harul muzical al familiei Ungureanu şi a dus departe farmecul muzicii populare, cântând în faţa unor personalităţi importante din lume, precum Patriarhul Teoctist al României etc.

* * *
Aurelia GUZUN
Specialist în comunicare şi mobilizare comunitară
Proiectul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu
E-mail: efafti@edu.md, educatie.pentru.toti@gmail.com