Nume
Parola
Vizualizări: 3796
Reţeaua internaţională de şcoli ACES (Academia Şcolilor din Europa Centrală) dă startul unui nou concurs de proiecte.
Chişinău, 18 Februarie 2010 — Ajunsă deja la a patra ediţie, Academia Şcolilor din Europa Centrală organizează un nou concurs de proiecte, dezvoltate în parteneriat cu şcolile din regiune. Tema de anul acesta este “Creează soluţii!”, participanţii fiind invitaţi să aplice cu propuneri de proiecte creative, care vizează soluţionarea conflictelor în şcoală şi în societate.

Şcolile şi liceele din toate localităţile din Republica Moldova (cu elevi cu vârstele cuprinse între 12-17 ani) sunt invitate să se înscrie în competiţie, alături de şcoli din alte 14 ţări din Europa. Pentru ca parteneriatele internaţionale între şcoli oferă oportunităţi concrete pentru schimbul intercultural şi cooperare, ACES încurajează parteneriatele de proiecte între şcolile din Europa Centrală. Elevii şi profesorii din ţările participante sunt invitaţi să găsească şcoli partenere şi să aplice împreună cu propuneri de proiecte, incluzând şi ideile lor de colaborare. Pentru a facilita găsirea de şcoli partenere, a fost implementat un motor de căutare online pe www.aces.or.at.

“Din experienţa anilor precedenţi, partenerii de proiect din Moldova sunt căutaţi în mod special de către celelalte şcoli din concurs”, spune Reinhard Eckert, coordonatorul proiectului. Propunerile pot fi trimise până la 30 aprilie 2010, iar după această dată, un juriu internaţional va evalua şi premia cele mai bune aplicaţii. Proiectele premiate sunt sprijinite cu burse în valoare de 1000 euro (pentru fiecare şcoală parteneră) pentru a putea fi implementate, şi, de asemenea, elevii primesc instrumente online şi consiliere pentru a-şi duce la final iniţiativele. În cursul fazei de implementare a proiectelor (septembrie 2010 – martie 2011), au loc două întâlniri internaţionale între delegaţii ale şcolilor partenere, unde participanţii primesc suport adiţional şi beneficiază de oportunităţi excelente pentru schimbul de idei, precum şi de evaluări ale proiectelor.


Reţeaua ACES a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. În colaborare cu asociaţia non-profit VČELÍ DOM (Slovacia), Interkulturelles Zentrum (Austria), este unitatea coordonatoare a acestei iniţiative. Scopul ACES este să reunească profesori şi elevi din Europa Centrală şi de Sud–Est, depăşind astfel graniţele ţărilor de origine, pentru a participa în parteneriate în competiţia de proiecte. Iniţiativa este susţinută de Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. Până acum, în ediţiile precendente au participat 500 de şcoli. “Este într–adevăr remarcabil să vezi şcoli din diferite ţări, precum Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Slovenia, care înscriu proiecte împreună şi lucrează împreună, ca o adevărată echipă, pentru dezvoltarea acestora“, spune Robin Gosejohann de la Fundaţia ERSTE. “Astfel, tineri care, poate din motive politice, nu au mai intrat niciodată în contact până acum, leagă adevărate prietenii, care continuă şi în afara proiectelor şcolare, pe care le dezvoltă împreună.”

ACES – 2010

Tema proiectului: “Creează soluţii! Soluţionarea conflictelor în şcoli şi în mediul înconjurător”.

Deadline–ul pentru înscriere: 30 aprilie 2010.

Ţări partenere: Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

* * * * *
Contacte:

Interkulturelles Zentrum
Reinhard Eckert
E-Mail: reinhard.eckert@iz.or.at
Tel: +43 (0)1/586 75 44

Tudor Ştefan,
E-mail: tustefan@gmail.com
Tel: +373 22240274,
+373 69143488,

Pentru mai multe informaţii: http://www.aces.or.at