Nume
Parola
Vizualizări: 1991
Peste 2 milioane şi jumătate de lei investiţi în gradiniţa de copii din satul Pecişte, Rezina
Pecişte, Rezina, 14 Ianuarie 2010 — Cît timp a fost închisă grădiniţa, copiii din satul Pecişte, raionul Rezina, au devenit adulţi. După 18 ani în care nu a funcţionat, grădiniţa a fost redeschisă prin eforturile Ministerului Educaţiei, Administraţiei Locale şi comunităţii, cu sprijinul UNICEF şi Băncii Mondiale, în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”, finanţat din sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Catalitic. Investiţiile în renovarea şi dotarea acestei grădiniţe se cifrează la 2 milioane 700 mii de lei.

Grădiniţa din s. Pecişte, r. Rezina, s-a redeschis în clădirea fostei şcoli primare, care a fost reconstruită, reparată şi dotată cu mobilă, echipament, veselă, covoare, jucării, cărţi, materiale didactice, teren de joacă şi sport.

De astăzi, toţi cei 110 copii de 3-6 din localitate vor merge la grădiniţă. În total, în sat sunt 210 copii de 0-7 ani care, în viitorul apropiat, vor avea parte de educaţie timpurie.

Primarul satului Pecişte, Tudor BIVOL, îşi aminteşte, cu ocazia redeschiderii grădiniţei, de propria copilărie: „Eu n-am fost la grădiniţă. Mama m-a născut şi m-a crescut pe lejancă. Nici cei 4 copiii ai mei n-au mers la grădiniţă, pentru că am trăit în pădure – am fost pădurar. Dar sper şi vreau din tot sufletul ca măcar nepoţii mei să meargă la această grădiniţă”.

Costul total al lucrărilor de reconstrucţie este de circa 2 milioane 300 mii de lei, dintre care 1 milion 580 mii lei au fost alocaţi din Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”. Consiliul Raional, administraţia publică locală au contribuit cu cca 720 mii de lei. Sătenii au participat prin muncă voluntară la tencuit, vopsit şi la amenajarea teritoriului. De asemenea, locuitorii satului au contribuit şi cu bani, iar părinţii care au plecat la muncă peste hotare au trimis bani de acolo. Costul total al dotărilor de la grădiniţa din Pecişte este de cca 400 mii lei, dintre care 220 mii lei din cadrul Proiectului, sub formă de mobilă, materiale didactice şi teren de joacă şi sport..

Ministrul Educaţiei, Leonid BUJOR, a afirmat, cu ocazia inaugurării grădiniţei, că „Succesul Proiectului se datorează parteneriatului dintre Guvernul Republicii Moldova, administraţia publică locală şi agenţiile internaţionale de dezvoltare”. „În efortul nostru avem alături parteneri internaţionali – Banca Mondială şi UNICEF – şi parteneri locali – administraţiile locale, antreprenori locali, oameni importanţi în comunitate”, a spus Ministrul Educaţiei.

„Atunci când eforturile tuturor actorilor comunitari sunt puse împreună, grădiniţele sunt renovate, dotate şi redeschise. Şi aceasta este cea de-a 40-a grădiniţă inaugurată în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”, a afirmat Ministrul Leonid BUJOR.

„Copiii care merg la grădiniţă au o reuşită mai bună în şcoală, mai multe succese în viaţă şi devin cetăţeni mai productivi, atunci cînd ajung la maturitate. Iată de ce UNICEF va continua să sprijine Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura o educaţie preşcolară pentru toţi copiii. Acesta este dreptul fiecărui copil de a beneficia de educaţie preşcolară şi este dreptul fiecărei familii de a şti că există un loc sigur pentru copii în timpul zilei”, spune Alexandra YUSTER, Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova.

În total, din anul 2006 pînă în prezent, 66 de comunităţi din Republica Moldova au beneficiat de lucrări de renovare şi 507 localităţi care au beneficiat de dotări în cadrul Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi.

„Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” este un proiect realizat de Ministerul Educaţie cu scopul de a spori accesul la învăţământul preşcolar de calitate în Republica Moldova. Proiectul este posibil datorită unui grant oferit de Fondul Catalitic în cadrul Iniţiativei de Acţiune Rapidă în Educaţia pentru Toţi, desfăşurată la nivel global. Resursele acestui grant sunt administrate de Banca Mondială, iar proiectul este realizat cu asistenţa UNICEF, agenţie coordonatoare.

La festivitatea de inaugurare a grădiniţei renovate din satul Pecişte, raionul Rezina, au participat, de asemenea, Preşedintele raionului Rezina, Valeriu CIORICI; Directorul Executiv al Proiectului „Educaţie pentru Toţi”, Nadejda VELIŞCO; Coordonatorul de Programe Dezvoltare Timpurie a Copilului UNICEF, Larisa VÎRTOSU; Vicepreşedintele raionului, Ludmila ONU; Şeful Direcţiei Raionale Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina, Xenofont CEBAN; Directorul grădiniţei, Lidia PROASPĂT.

Contacte:
Aurelia Guzun, specialist în comunicare şi mobilizare comunitară
Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Ministerului Educaţiei
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu.md
E-mail: efafti@edu.md, educatie.pentru.toti@gmail.com