Nume
Parola
Vizualizări: 3647
Experienţa serviciilor în favoarea copiilor singuri acasă din Moldova, în atenţia profesioniştilor din Franţa
Chişinău, 14 Decembrie 2009 — Experienţa Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova în domeniul asistenţei pentru copiii singuri acasă s-a aflat în prim-planul unui seminar organizat, la Paris, de Asociaţia franceză ALC, în cadrul iniţiativei europene „Sprijin pentru copiii şi părinţii afectaţi de migraţie”.

Atelierul consacrat efectelor migraţiei asupra părinţilor şi copiilor a reunit 45 de profesionişti, reprezentanţi ai centrelor de azil şi ai asociaţiilor specializate, veniţi din 23 de oraşe franceze, şi l-a avut în calitate de invitat special pe Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului în Moldova, Cezar Gavriliuc.

Asociaţia franceză ALC (www.association-alc.org) şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (www.childrights.md) de la Chişinău sunt parteneri în proiectul „Sprijin pentru copiii şi părinţii afectaţi de migraţie” (iulie 2009-decembrie 2010), realizat cu sprijinul Comisiei Europene şi Iniţiativei Naţiunilor Unite în domeniul Migraţiei pentru Dezvoltare. Prima reuniune a partenerilor proiectului a avut loc, în august 2009, la Chişinău.

În cadrul seminarului de la Paris, Preşedintele CIDDC, Cezar Gavriliuc, a prezentat contextul migraţiei părinţilor din Moldova în străinătate şi efectele acestui fenomen asupra copiilor. „Unii părinţi pleacă la muncă în Rusia şi se întorc în Moldova o dată în trei luni, iar alţii pleacă în ţările Uniunii Europene, unde rămân un an sau mai mulţi şi nu pot reveni să-şi vadă copiii din cauza problemelor cu vizele sau din lipsă de mijloace financiare suficiente”, a povestit Cezar Gavriliuc participanţilor la atelier, care reprezentau Mecanismul francez de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane.

„Fără susţinerea părinţilor, copiii migranţilor, care constituie o treime din copiii moldoveni, sunt afectaţi de probleme psihologice şi sociale importante şi reprezintă un segment vulnerabil”.

În cea de-a doua parte a seminarului, partenerii francezi şi moldoveni au lucrat asupra conţinutului unui ghid pentru părinţii migranţi, „COPILUL MEU E SINGUR ACASĂ”. Acest ghid, elaborat de CIDDC la Chişinău în 2007 şi reeditat în 2009, este oferit în Republica Moldova părinţilor care migrează sau părinţilor care intenţionează să plece la muncă peste hotare, pentru a-i ajuta să-şi pregătească plecarea şi pentru a menţine o bună comunicare la distanţă cu copiii.

Conţinutul ghidului va fi adaptat şi tradus în mai multe limbi, pentru a fi difuzat migranţilor (moldoveni, dar şi celor de alte naţionalităţi), care se află în Franţa, ajutându-i să menţină legătura cu copiii lor.

Participanţii la seminar au lucrat şi asupra conţinutului unei broşuri despre drepturile migranţilor, aflaţi în Franţa, care, de asemenea, va fi editată şi difuzată în cadrul acestui proiect.

„Prezentarea, făcută la Paris, de către Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului în Moldova a contribuit la o înţelegere mai bună a relaţiilor dintre părinţii şi copiii afectaţi de migraţie şi la un schimb de experienţă privind serviciile care răspund nevoilor de asistenţă şi integrare pentru aceşti copii”, a afirmat Federica Marengo, coordonator de proiect, Asociaţia franceză ALC.

Proiectul „Sprijin pentru copiii şi părinţii afectaţi de migraţie” este unul dintre cei 55 de câştigători ai concursului pentru finanţarea proiectelor în domeniul migraţiei pentru dezvoltare, la care au fost depuse 547 de solicitări din diverse ţări ale lumii. Iniţiativa reuneşte Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, Asociaţia franceză ALC şi Mecanismul francez de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chişinău, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 71.65.98, 74.78.13
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com
Web: http://www.childrights.md

Partener în comunicare:
URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com