Nume
Parola
Vizualizări: 1916
PESTE UN MILION DE LEI AU FOST INVESTIŢI ÎN RENOVAREA GRĂDINIŢEI INAUGURATE ASTĂZI LA IALPUJENI, CIMIŞLIA
Ialpujeni, Cimişlia, 20 Noiembrie 2009 — După 11 ani, în satul Ialpujeni, raionul Cimişlia, şi-a redeschis uşile grădiniţa la care vor merge 60 de copii.

O nouă grădiniţă de copii a fost inaugurată vineri, la 20 noiembrie 2009, în satul Ialpujeni, raionul Cimişlia, unde nu a existat o instituţie preşcolară timp de 11 ani. Este cea de-a 39-a grădiniţă renovată şi dotată de Ministerul Educaţiei în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de acţiune Rapidă”. Proiectul este realizat din resursele oferite Republicii Moldova de un fond internaţional – Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială. Activităţile sunt realizate de Ministerul Educaţiei cu susţinerea UNICEF.

Aproape 60 de copii de 3-6 ani din satul Ialpujeni, Cimişlia, vor merge de acum încolo la grădiniţa pentru prima oară. Până la redeschiderea grădiniţei, în localitate erau 104 copii de 0-6 ani care stăteau acasă cu părinţii sau îngrijitorii. Fiecare al doilea copil din comunitate provine dintr-o familie social vulnerabilă. Acum ei toţi au şansa să se bucure de o grădiniţă renovată şi dotată cu mobilă, echipamente, materiale didactice, cărţi, jucării, teren de joacă şi sport.

Ministerul Educaţiei a investit în grădiniţa de la Ialpujeni, în cadrul proiectului „Educaţie pentru Toţi”, circa 947 000 lei pentru reparaţie şi dotare. În plus, Administraţia Publică Locală a contribuit cu 260 000 lei la lucrările de reparaţie a celor două grupe. În total, cheltuielile pentru redeschiderea grădiniţei se estimează la peste un milion de lei.

Satul Ialpujeni, raionul Cimişlia, este una dintre cele 86 de comunităţi care au beneficiat de lucrări de renovare şi una dintre cele 507 localităţi care au beneficiat, din 2006 pînă în prezent, de dotări în cadrul Iniţiativei Rapide de Educaţie pentru Toţi, realizate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

La eveniment au participat: Loreta Hadrabura, Viceminstrul Educaţiei; Vasile Balica, Vicepreşedinte raionului Cimişlia; Lia Sclifos, Coordonatorul proiectului; Ion Delinschi, şeful Direcţiei Raionale Învăţământ, Tineret şi Sport; 10 consilieri locali; Victor Ţurcanu, parohul bisericii, consilier; Ina Ţurcanu, directorul grădiniţei; Vitalie Burduh, primarul comunei Ialpujeni, şi alţi lideri comunitari.

Contacte:
Aurelia Guzun, specialist în comunicare şi mobilizare comunitară
Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Ministerului Educaţiei
Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
MD-2033, Chişinău, Republica Moldova
Tel.: 23.38.97, Fax: 23.31.39
Web: www.prescolar.edu.md,
E-mail: efafti@edu.md, educatie.pentru.toti@gmail.com