Nume
Parola
Vizualizări: 4183
Patroni agricoli din Cahul: „În miez de toamnă, noi culegem strugurii, iar copiii – cupele campionilor”
Cahul, 21 Octombrie 2009 — Echipa de Monitorizare a Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) s-a aflat în raionul Cahul pentru a monitoriza modul în care patronii agricoli din regiune strâng, în acest an şcolar, roada fără munca copiilor.

Echipa FNPAIA de Monitorizare a Codului de Conduită privind eliminarea muncii copilului în agricultură şi industria alimentară a vizitat, recent, mai multe întreprinderi agricole din raionul Cahul, pentru a vedea dacă şi în ce mod patronii agricoli reuşesc să recolteze roada, fără să implice copiii în muncile grele şi periculoase.

„După discuţiile lansate de FNPAIA cu patronii-membri ai Federaţiei despre munca copiilor, am pus accentele altfel”, a relatat Echipei de Monitorizare Petru Mihov, conducătorul întreprinderii „Terra-Vitis” din satul Burlacu, Cahul (în imaginea alăturată). „Din copiii care erau atunci mici, am crescut campioni, spune cu mândrie Petru Mihov, iar turneul de fotbal „Malurile Salciei”, pe care l-am lansat în 2006, ne-a adus mai multe cupe. Pentru acest turneu, cei plecaţi din sat – vin acasă”.

La Burlacu sunt 300 de şcolari, într-un sat cu o populaţie de 2 500 de locuitori, şi de mai mulţi ani Petru Mihov cultivă 73 soiuri de struguri cu tehnologii performante, fără munca copiilor, care, precizează angajatorul, au munca lor: „Să înveţe bine la şcoală. Iar după ore, copiii joacă fotbal, făcând concurenţă adevărată celor adulţi”.

Echipa de Monitorizare FNPAIA a constatat că la Burlacu, Cahul, există un model al businessului agricol, ce îmbină profitul cu responsabilitate socială. De altfel, aceasta şi este menirea unei întreprinderi, menţionează Petru Mihov: „obţinerea profitului pentru a contribui şi la creşterea economiei ţării”.

Afirmaţia conducătorului întreprinderii de la Burlacu este susţinută de opiniile altor patroni agricoli, vizitaţi de Echipa de Monitorizare la Cahul. Ecaterina Vulpe, directorul întreprinderii „Agro-Prut,” este de părere că tradiţiile moldovenilor de educare a copiilor prin muncă mai bine ar trebui să fie transformate într-un modul teoretic din care copiii să cunoască cum cresc legumele, iar partea practică să fie pe lotul şcolar. „Chiar nu ne trebuie să luăm copiii din şcoală să muncească la noi. Există tehnică şi tehnologii – de-am avea pe cei adulţi cum să-i cuprindem, ca să nu plece peste hotare”, a spus Ecaterina Vulpe. „Trebuie să le cultivăm copiilor dragostea de baştină”.

Şi în satul Larga Nouă din Cahul priorităţile vizează educaţia. Conducătorul întreprinderii „Natcubi-Agro”, Ion Curjos, a ales, de mai mulţi ani, culturile tehnice, pentru că nu este nevoie de braţe de muncă în acest caz.

Echipa de Monitorizare a dorit să cunoască dacă există cazuri în care copiii sunt trimişi la muncile câmpului şi nu la şcoală, în baza unor acorduri semnate între şcoală şi întreprinderi agricole. La întreprinderile vizitate din Burlacu şi Larga Nouă, contactele cu instituţiile de educaţie sunt exprimate mai degrabă prin susţinerea oferită de către patroni pentru şcoală sau grădiniţe. Spre exemplu, directorul Ion Curjos a susţinut, în cadrul unui proiect, dotarea şcolii cu calculatoare. Împreună cu „proiectele de suflet”, cum numeşte Petru Mihov iniţiativele sale în domeniul sportului pentru copii şi tineri, el a contribuit financiar la reparaţia acoperişului şcolii din Burlacu. „Am făcut-o şi o fac nu pentru ca să vină copiii să muncească, chiar dacă uneori nu-mi ajung braţele de lucru proprii. „Terra-Vitis” are peste 70 de locuri de muncă şi pentru aceasta avem şi inginer pentru securitatea muncii. Lucrurile trebuie să fie la locul lor: angajaţii – în câmpul muncii, iar copiii – în şcoală”, mărturiseşte Petru Mihov.

FNPAIA promovează, începând cu anul 2005, proiectul „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei. Proiectul are drept scop sensibilizarea comunităţilor şi patronilor privind problema muncii copiilor, crearea unei atitudini de intoleranţă faţă de cele mai grave forme ale muncii copiilor, încurajarea patronilor să angajeze minori numai în conformitate cu prevederile legii.

CODUL DE CONDUITĂ PENTRU PATRONI privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară poate fi citit la adresa:
http://www.fnpaia.org/data/files/library/11/CoddeConduita_ROM.pdf

FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85
Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org
E-mail: eganea@uap.md,
munca.copilului.e.cartea@gmail.com