Nume
Parola
Vizualizări: 1680
„Dacă nu puteţi, vreţi, ştiţi cum să ajutaţi oamenii de afaceri, cel puţin nu le încurcaţi”
21 Octombrie 2009 — Interviul „Monitorul de Business” cu Sofia Sugac, Vicepreşedintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri „Timpul”

„Noi nu suntem atotputernici, de aceea trebuie să cooperăm structurile statale”

MB: Cum v-a ajutat Asociaţia la depăşirea crizei?

SS: În răstimpul a 15 ani de existenţă juridică (neformal noi existăm deja de 18 ani), Clubul „Timpul” a dobândit o anumită autoritate pe piaţă, în ţară, şi, a fi membru al clubului „Timpul” este prestigios, deoarece noi luptăm nu pentru cantitate, ci pentru calitate. Membrii Clubului sunt persoane cu experienţă în business, care gestionează afaceri serioase, de anvergură, lucrează transparent, deschis. Noi nu avem careva scheme dubioase de lucru între membrii Clubului.

Noi nu suntem doar oameni de afaceri, ci şi patrioţi. Noi nu vrem să emigrăm, noi nu dorim ca oamenii noştri să emigreze, noi vrem ca păturile social-vulnerabile să trăiască decent. Însă, noi nu suntem atotputernici, de aceea trebuie să cooperăm structurile statale.

Puterea este în pumn, nu în fiecare deget care formează pumnul. Iată de ce noi, în calitate de asociaţie, deja reprezentăm o oarecare forţă. Noi ne expunem poziţia în ceea ce priveşte abordarea corectă a afacerilor, apărarea intereselor businessmenilor, perfecţionarea legislaţiei. Opinia noastră este consolidată, noi promovăm interesele noastre în faţa structurilor competente, pentru a ne face auziţi.

Membrii Clubului „Timpul” au iniţiat nişte adresări către structurile respective, cu care noi cooperăm în activitatea noastră de afaceri, pentru a beneficia de nişte condiţii de deservire mai avantajoase în aceste timpuri dificile, ceea ce ne-ar ajuta să supravieţuim.

Noi avem un exemplu de colaborare foarte bun cu sistemul bancar. Acum, noi finalizăm un proiect de cooperare în ceea ce priveşte materialele lubrifiante şi carburanţii.

Asociaţia noastră se bazează pe politici comune de ajutor reciproc, mai ales în actuala situaţie. De exemplu, dacă întreprinderea este membră a asociaţiei şi nu are active suficiente pentru a constitui un gaj (utilaj ori altele) pentru a primi unui credit pentru menţinerea capitalului circulant, noi, în virtutea unei înţelegeri mutuale, putem garanta gajul. Situaţia când este acordată o reducere unei persoane care are 10 mln. de lei este diferită de cea a unei asociaţii, cu un capital de 100 mln.

„Din cauza sistemului de impozitare existent, nu ne permitem să achităm un salariu decent”

MB: Care sunt cele mai mari constrângeri, în urma crizei economice?

SS: Cea mai importantă pierdere a fost cea a piețelor de desfacere. Şi pierderea cadrelor este la fel de dureroasă, deoarece oamenii, în condiţii de criză, încearcă să găsească undeva mijloace de existenţă, iar noi acum nu le putem propune un salariu care le-ar permite să trăiască, cât de cât. Cadrele calificate în genere sunt foarte greu de păstrat, în primul rând din cauza sistemului de impozitare existent, care nu ne permite să achităm un salariu decent. În al doilea rând, noi încă nu putem să fim atât de rentabili şi oamenii caută să plece unde e mai bine.

De exemplu, vin absolvenţii, lucrează un an ori doi, acumulează o anumită experienţă şi văd că pentru lucrul care noi îl plătim 300-400 de dolari, în altă parte ei ar putea câştiga o mie. Şi, evident, pleacă.

„Criza nu e atât în ţară, cât mai mult în minţile unor persoane”

MB: Ce lecţii aţi învăţat datorită crizei?

SS: Mie mi-a plăcut o frază a cuiva: criza nu e atât în ţară, cât mai mult în minţile unor persoane.

Concluziile trase sunt că trebuie să fii mai concentrat, să gestionezi corect timpul, să nu te dispersezi în toate direcţiile, ci să-ţi determini priorităţile pentru a supravieţui. Desigur, dacă ai nişte afaceri diferenţiate, cu un capital solid, a supravieţui e mai simplu.
Trebuie ca în timp de criză să accesezi cât mai puţine credite şi să le reeşalonezi la maximum pe cele deja contractate, deoarece în aşa situaţii grele, băncile sunt capabile să-ţi ia totul. O dependenţă minimă de sfera bancară te poate ajuta foarte mult în perioada de criză.

MB: Ce propuneri aţi avea pentru noul Guvern pentru a depăşi criza?

SS: Eu am auzit o frază, care e valabilă şi în această perioadă „Dacă nu puteţi, vreţi, ştiţi cum să ajutaţi oamenii de afaceri, cel puţin nu le încurcaţi”.
Ataşamente:
2496_Monitor_13.pdf